Skanzen v pražských Řeporyjích zachvátil požár. Hasiči škodu odhadli na tři miliony korun

10. prosinec 2019

V pražských Řeporyjích v noci na úterý hořel středověký skanzen. Oheň zachvátil tři dřevěné stavby, škodu hasiči předběžně odhadli na tři miliony korun. Co bylo příčinou ohně, vyšetřují hasiči. Informoval o tom mluvčí hasičů Martin Kavka.

K požáru byli hasiči přivoláni krátce před druhou hodinou ranní. Pod kontrolu ho dostali podle mluvčího za půl hodinu, ale do zhruba 4.00 oheň dohašovali.

„Plameny zachvátily tři dřevěné stavby v plném rozsahu, hasiči nasadili pět proudů vody. Celková rozloha požáru byla 70 metrů čtverečních,“ popsal požár mluvčí hasičů Martin Kavka.

Řeporyjský skanzen, který má ilustrovat život předků ve 14. století, v minulosti postihl požár dvakrát. V roce 2003 někdo zapálil stavení úmyslně. Oheň tehdy zničil kovárnu, špejchar, usedlost hrnčíře a rolníka. Způsobil tím škodu přibližně pět milionů korun, ve skanzenu navíc uhořela tři domácí zvířata.

Při dalším požáru o rok později hořel dům, který sloužil hlídačům areálu. Zřejmě ho způsobila špatná izolace topení.

V současnosti je skanzen podle informací na internetu pro veřejnost údajně z důvodu natáčení filmů uzavřen. V minulosti skanzen posloužil například pro natáčení některých scén filmu Juraje Jakubiska Bathory, který byl inspirován postavou hraběnky Alžběty Bathoryové, známé jako čachtická paní.

zdroj: ČTK
Spustit audio