Škatulata v policii. Do Prahy se z krajů stahuje na 200 posil, město ale mnohdy neznají

11. duben 2017

Policejní prezidium přesouvá dvě stě policistů z regionů do Prahy a středních Čech, kde aktuálně schází policii přes sedm set lidí. Nedaří se tam totiž nabírat nové posily. Důvodem je mimo jiné i nekonkurenceschopný nástupní plat. Pražští policisté navíc upozorňují, že jejich moravští kolegové hlavní město neznají.

Většina ze sedmi set policistů chybí právě v hlavním městě. Policejní prezidium proto přišlo s plánem na tříměsíční výpomoc a do centra republiky začalo přesouvat policisty z regionů. Nejvíc jich dorazilo z Ostravy, dále třeba z Olomouce, Vysočiny nebo ze Zlína, jak informuje Mladá fronta Dnes.

„Cílem opatření je kompenzovat stav, v rámci kterého jsou nyní stovky nově přijatých policistů na základním výcviku, tedy mimo své útvary, a je nutné zajistit výkon služby i na územích, kde je nábor nových policistů složitější,“ vysvětlil deníku Jozef Bocán z policejního prezidia.

Čtěte také

Ve středních Čechách a hlavním městě se policisty nedaří nabírat také kvůli vysoké konkurenci na trhu práce. „Nejvíce problematické jsou s ohledem na nábor nových uchazečů regiony s vysokým průměrným platem, kde nástupní plat policisty není konkurenceschopný. Naopak v regionech s nižší průměrnou mzdou je konkurenceschopnost policie o poznání vyšší,“ doplnil Bocán.

Základní nástupní plat policisty je asi osmnáct tisíc korun, například i strážník si ale v Praze vydělá víc. Naopak třeba v Moravskoslezském kraji se nabírat nové policisty daří. Dokonce tak, že mají zhruba o čtyři desítky lidí víc, než se plánovalo. I proto posílají do Prahy nejvíce policistů na výpomoc.

Fotí si památky

Někteří pražští řadoví policisté však upozorňují, že policista z Moravy nemůže pražský rajon znát. „Mladí k policii nechtějí. Nebudou nasazovat krk kvůli dvaceti tisícům. Tak nahnali do metropole policajty z Moravy, kteří jsou zvyklí na daleko větší klid, méně trestné činnosti i přestupků,“ vypráví jeden z pražských policistů. Historky, které policisté o svých nových kolezích vyprávějí, jsou až úsměvné. Třeba o tom, jak se procházejí ulicemi a fotí se jak na turistickém výletě, nebo o tom, jak v Praze znají maximálně památky.

Výpomoci se nezamlouvají ani velitelům v regionech, které musí do centrální části Čech své policisty posílat. „Musíme upravovat služby, v některých dnech slouží méně lidí, jinak to prostě zajistit nelze,“ cituje deník jednoho z krajských ředitelů pod podmínkou anonymity.

autoři: rok , ph
Spustit audio