Skládka v Čáslavi vyvolává velké emoce

6. duben 2018

Velké emoce vyvolává skládka odpadu v Čáslavi. Podle místních je to tím, že se dozvěděli, že na skládce končí materiál z tzv. ostravských ropných lagun. Jde o materiál, který na severovýchodě republiky vzniká při odstraňování staré ekologické zátěže. Podle společnosti, která skládku v Čáslavi provozuje, jsou ale obavy zbytečné.

„Nemáme dostatek spolehlivých informací, co se sem vozí, jakým způsobem se s tím na skládce nakládá nebo co to udělá za 20 – 30 let,“ říká Josef Loub, který v Čáslavi bydlí a taky tu pracuje. Skládka se nachází na kraji města v části Hejdof. Ze silnice je už z dálky vidět velký kopec odpadků. První domy jsou od skládky několik stovek metrů daleko.

To, že se vozí do Čáslavi odpad z ropných lagun v Ostravě, vadí taky třeba Lence Bochníčkové z Vrdů u Čáslavi. „Vadí mi hlavně to, že se ekologická zátěž likviduje tím, že se převáží na jiné místo. Proto jsem zorganizovala petici, kterou podepsalo 1100 lidí,“ vysvětluje.

Skládka patří společnosti AVE CZ. Podle firmy se do Čáslavi nedostávají nebezpečné ropné kaly, ale takzvaná filtrační hlinka, která má jiné složení a mechanické vlastnosti. „Můžeme si to představit jako zeminu, kontaminovanou ropnými látkami. Pro vlastní transport ji není třeba upravit. Zatím co v případě kyselých kalů je tomu přesně naopak,“ říká mluvčí společnosti Pavla Ivácková. Stížnosti lidí z Čáslavi jsou tak podle společnosti AVE CZ neopodstatněné.

Nákladní auta na skládku do Čáslavi dovezla zatím asi 13 tisíc tun hlinky. Jaké množství stejného typu odpadu bude ještě potřeba zlikvidovat, firma zatím přesně neví. V současné době je podle Pavly Iváckové přeprava hlinky z Ostravy do Čáslavi pozastavena. „V současné době se věnujeme těžbě a úpravě surových kalů a jejich následné přípravě k transportu z lagun Ostramo do tlakové plynárny Vřesová,“ dodala mluvčí.

Jestli je s odpady z ostravských lagun nakládáno podle pravidel, zjišťovali na skládce v Čáslavi pracovníci České inspekce životního prostředí. Podrobnosti zveřejní až po skončení kontroly. Zastupitelé Čáslavi společně s veřejností budou problematiku místní skládky řešit dnes na mimořádném jednání od 16 hodin na Nové scéně Dusíkova divadla.

autor: Michal Trnka
Spustit audio