Skládka v Přibyšicích na Benešovsku končí. Svoz odpadu se prodraží

13. září 2021 12:00

Skládka v Přibyšicích je plná a k 15. říjnu bude uzavřena. Kolem 150 obcí, měst a firem na Benešovsku a v okolí Prahy si tak musí vyřešit uskladnění směsného odpadu. Skládka fungovala od roku 1995 a je na ní 700 tisíc kubíků odpadků.

"To, co vidíte, támhle vzadu, ten kopec, který tam vzniknul, tak to je odpad, který se na skládku vozil z Benešovska a přilehlého okolí. Tenhle provoz bude k 15. říjnu končit, skládka se bude kvůli naplněnosti kapacity uzavírat," popisuje Bohumil Rataj, ředitel Technických služeb Benešov.

Na skládku se nesvážel odpad jenom z obcí, ale i od dalších zákazníků z Benešovska. Řádově se jednalo 100 až 150 firem. Skládka bude ještě malou chvíli fungovat, ale její plánované uzavření už přináší problémy.

"V současné době vozíme na skládku do Votic a máme připraveno ještě jedno řešení, ale to je teprve v jednání. Částečně se to prodraží, nebudou to horentní sumy, ale částka nahoru půjde," uvádí Rataj.

Na skládce ve Voticích se v posledních dvou měsích už také zvýšil návoz, v srpnu to bylo o asi 650 tun více proti standardnímu měsíci.

Budou moci ve Voticich přijmout všechny, kteří vozili odpad do Přibyšic. A pokude ne, jaké jsou další možnosti? Poslechněte si v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio