Škoda lásky zavedla na Zbraslav i Jamese Bonda. Hit století se zpívá v 27 jazycích

Světově proslulou polku složil slavný zbraslavský kapelník Jaromír Vejvoda. Napsal ji v místech, kde dnes stojí restaurace Škoda lásky. Před lety ji navštívil i americký herec Sean Connery, který do návštěvní knihy napsal věnování. Knihu sice druhý den někdo ukradl, světový hit ale zůstává nesmrtelný.

„Když táta po svém otci převzal Vejvodovu kapelu, zdálo se mu, že má nedostatek skladeb, a tak si řekl, že zkusí něco napsat sám,“ vzpomíná na okolnosti vzniku světového hitu syn skladatele Josef Vejvoda. „V roce 1927 napsal polku, která se hrála sedm let bez textu pod názvem Modřanská polka.“ K melodii připsal text Václav Zeman až v roce 1934.

Píseň doslova obletěla svět. Největšího úspěchu dosáhla za druhé světové války, kdy si ji zpívali vojáci Wehrmachtu, US Army i hoši od britského královského námořnictva. Hrála se na tancovačkách, vyhrávala soutěže a budila kosmonauty na cestě do vesmíru. Škoda lásky byla přeložena do 27 jazyků světa, dokonce i do esperanta. Melodie zazněla v desítkách slavných filmů i v televizním seriálu MASH. V roce 2000 skladba Škoda lásky získala v anketě Českého rozhlasu titul Hit století.

Na Zbraslavském náměstí má kapelník Vejvoda a jeho „středočeská“ polka pamětní desku. V restauraci Škoda lásky najdete i malé muzeum s důkazy, že slavná polka je skutečně českého původu.

Další zajímavosti ze stoleté historie naší republiky najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz.

Rukopis Škoda lásky
Spustit audio