Školáci ze zaplavené hořínské školy se dočkali vysvědčení

30. leden 2003

Necelé dvě desítky dětí dostaly dnes vysvědčení v základní škole v Hoříně na Mělnicku, která byla poničena loňskou povodní. Slavnostního okamžiku se dočkaly i přesto, že ve škole se stále odstraňují následky velké vody a opravy potrvají ještě několik měsíců.

Rozvodněná Vltava zaplavila loni přízemí hořínské školy a zničila tělocvičnu, knihovnu i ředitelnu. Výuku se tady podařilo zahájit 16. září, ale dosud je veškeré dění soustředěno do prvního patra. V přízemí vrcholí stavební práce na nové tělocvičně a zároveň se buduje nová školní jídelna a kuchyň. Zatím děti cvičily při tělocviku v družině a v dalších třech měsících budou místo tělocviku dojíždět na plavecký kurs do bazénu v Mělníku.

Škody jsou odhadovány asi na milion korun, ale opravy budou stát podstatně víc. Opravy financuje obec s pomocí různých dotací a darů. Před povodní do školy chodilo 30 dětí, ale nyní už pouze 19. Ostatní školáci se i s rodiči odstěhovali jinam, když přišli o střechu nad hlavou. Hořín a přidružené obce Brozánky, Vrbno a Zelčín patří mezi obce, které povodeň na Mělnicku postihla nejvíce. Dosud zde bylo vydáno téměř 70 demoličních výměrů. Část lidí žije v mobilních buňkách. Celkové škody, které napáchala rozlitá Vltava v Hoříně a jeho částech, se odhadují na 450 milionů korun.

Spustit audio