Skupinu Funny Ukulele Band ze Slaného drží pohromadě společné nadšení i láska k hudbě

10. září 2020

Na ukulele se dá hrát jakákoliv hudba. O tom ví své skupina Funny Ukulele Band z města Slaný. Partu nejlepších přátel a členů jedné hudební rodiny svedla dohromady láska k ukulele. Na tento malý a lehce přenosný nástroj se totiž dá hrát jakýkoliv hudební žánr. Díky společnému nadšení zvládají pravidelné zkoušky a koncerty i přes to, že má každý z členů jinou náročnou profesi.

Letní počasí nám sice vydrželo, ale na letní hudební festivaly už můžeme bohužel pouze nostalgicky vzpomínat. Jedinečnou atmosféru měl například letošní Český ukulele festival, který se v červenci už poosmé konal v Úněticích u Prahy. Nástroj ukulele je sice málo známý a většina lidí ho zná jen díky filmu Někdo to rád horké a slavné Marilyn Monroe, která bez ukulele nic nezazpívala. Ovšem na ukulele se dát hrát snad vše - od popových písniček přes swing až po punk. O tom ví své i skupina Funny Ukulele Band z města Slaný, která měla na festivalu velký úspěch. Přitom tento festival před čtyřmi roky sehrál osudovou roli i při vzniku samotné skupiny.

Skupina Funny Ukulele Band ze Slaného

Když se do hraní zapojí postupně celá rodina

Zakladatel kapely, divadelník a malíř Jan Fanta alias „Fany“ ke spolupráci oslovil svého kamaráda, Martina Carvana, ředitele ZUŠ Slaný a člena kapely Jablkoň. Možnost přibrat ke kytaře ještě hru na ukulele se nejprve zdála pouhým snem. Právě na únětickém festivalu ale Martin Carvan využil možnosti si ukulele zakoupit a hned také vyzkoušet. Po prvních pokusech bylo jasné, že k založení skupiny už stačí pouze přizvat další nadšence z nejbližšího okruhu. Tedy dceru, která je skvělá zpěvačka, syna, další členy rodiny a přátel…Každý má své zaměstnání, společně se schází jednou týdně a hrají si pro radost. Najít čas na zkoušky a zvládat koncertní vystoupení není při zaměstnání jednoduché, ale pohromadě je drží společné nadšení. Písničky si hledají sami a hrají pouze to, co se líbí a co jim sedí… A jak přiznávají, díky hudbě se všichni vídají mnohem častěji.

Spustit audio