Škvarková pomazánka zachutnala zpěvákovi Karlu Kahovcovi natolik, že si ji odnesl i domů

S šéfkuchařem restaurace Hotelu Unic v Praze Petrem Šmrhou jsme dělali domácí škvarkovou pomazánku, kterou se nebojí podávat i zahraničním hostům. Je chutná a přitom hotová raz dva. Tedy pokud už máte předem připravené domácí škvarky. Přesvědčili se o tom v Pochoutkách na talíři i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.

Škvarková pomazánka

1 kg hřbetního vepřového sádla
2 lžíce sádla
3 vařená vajíčka
3 lžíce plnotučné hořčice
1 cibule (nakrájenou prolít horkou vodou)
2 nakládané okurky
sůl
pepř

Postup:

Hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky cca 2x2 cm (ne menší), vložíme do širokého kastrolu, zalijeme troškou vody (horká voda pomůže v počátku rozpouštět sádlo), a při teplotě cca 120 °C pomalu škvaříme, mícháme, aby se nepřipalovaly. Sádlo nesolíme!

Pomazánku můžeme dochutit ještě solí a pepřem. Na chleba namažeme a ozdobíme jarní cibulkou.

Petr Šmrha

Narodil se a vyučil v Plzni. Má rád jakékoliv jídlo a není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít. Miluje českou kuchyni a hledá cesty, jak ji odlehčit a zmodernizovat. Vaří rád i ve svém volném čase. V kuchyni používá jen to nejlepší, aby česká příroda a kuchyně mohly zazářit v úplně novém světle. Jako každého ho potěší, když mají hosté radost z jídla.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.