Škvarková pomazánka zachutnala zpěvákovi Karlu Kahovcovi natolik, že si ji odnesl i domů
S šéfkuchařem restaurace Hotelu Unic v Praze Petrem Šmrhou jsme dělali domácí škvarkovou pomazánku, kterou se nebojí podávat i zahraničním hostům. Je chutná a přitom hotová raz dva. Tedy pokud už máte předem připravené domácí škvarky. Přesvědčili se o tom v Pochoutkách na talíři i Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.
Škvarková pomazánka
1 kg hřbetního vepřového sádla
2 lžíce sádla
3 vařená vajíčka
3 lžíce plnotučné hořčice
1 cibule (nakrájenou prolít horkou vodou)
2 nakládané okurky
sůl
pepř
Postup:
Hřbetní sádlo nakrájíme na kostičky cca 2x2 cm (ne menší), vložíme do širokého kastrolu, zalijeme troškou vody (horká voda pomůže v počátku rozpouštět sádlo), a při teplotě cca 120 °C pomalu škvaříme, mícháme, aby se nepřipalovaly. Sádlo nesolíme!
Pomazánku můžeme dochutit ještě solí a pepřem. Na chleba namažeme a ozdobíme jarní cibulkou.
Petr Šmrha
Narodil se a vyučil v Plzni. Má rád jakékoliv jídlo a není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít. Miluje českou kuchyni a hledá cesty, jak ji odlehčit a zmodernizovat. Vaří rád i ve svém volném čase. V kuchyni používá jen to nejlepší, aby česká příroda a kuchyně mohly zazářit v úplně novém světle. Jako každého ho potěší, když mají hosté radost z jídla.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.
Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice


Komplet 3CD Vladana a Prasopes
Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.