Škvarkoví šneci

Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g celozrnné mouky
  • 300 g škvarků
  • 50 g mletých škvarků
  • ½ lžičky soli, trochu kmínu
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 kostku čerstvého droždí
  • 80 g rozpuštěného másla
  • rozpuštěné sádlo na potření šneků
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek smícháním droždí, trochy mouky, trochy vlažného mléka a cukru.
  2. Nechte jej 15 minut vykynout.
  3. Přidejte zbylé mléko, máslo, mouku, sůl, 2 žloutky a mleté škvarky.
  4. Vymíchejte těsto, které nechte kynout.
  5. Celé škvarky budete přidávat až jako náplň.
  6. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučeném vále a nakrájejte si tenké dlouhé obdélníkové placičky, které potřete rozpuštěným sádlem a plňte celými škvarkami.
  7. Pak je stočte do rolády, kterou ještě nakrájejte na tenké plátky.
  8. Šneky upravte do patřičného tvaru, položte na pečicím papírem vyložený plech, potřete rozšlehaným žloutkem a posypte kmínem.
  9. Pečte dozlatova.

Související

  • Pečená zelenina s klobáskou

    Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.

  • Tradiční masopustní koblihy

    V pondělních apetýtových receptech zveme opět do pekárny blogerky Maryny Matuszek. Ta poradí, jak péct masopustní koblihy.

  • Cizrnový salát

    Ve starověké Mezopotámii se kromě cizrny jako první domestikované rostliny pěstovala rovněž jednozrnná a dvouzrnná pšenice, stejně jako čočka a hrách.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.