Skvělý mazanec neboli Velikonoční bochánky s anýzem upekla podle receptu jeptišek Jitka Pluhařová

Zkuste si letos na Velikonoce upéct originální hutný mazanec s anýzem. Je to starý recept jeptišek z Českého Dubu v Podještědí. Ony ho nazvaly velikonočním bochánkem. Je vláčný, voňavý a dokonale doplní i váš letošní velikonoční stůl. Recept nám prozradila Jitka Pluhařová.

Velikonoční bochánky

Ingredience na 2 bochánky:

500 g polohrubé mouky

250 g hladké mouky

180 g cukru

100g sádla

50 g másla

1 lžička soli

50g droždí

250 ml mléka

100 g mandlí sekaných

100 g rozinek

3 žloutky

12 g anýzu (1/2 sáčku)

1 vejce na potření

mandle na posypání

Postup:

V míse smícháme obě mouky a přidáme sůl, uděláme důlek a přidáme trochu cukru, rozdrobené droždí a zalijeme teplým mlékem. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vykynout kvásek 10 minut.

Mezitím do ohřátého mléka přidáme 3 žloutky a rozmícháme je. Do mísy po vykynutí kvásku přidáme cukr, mléko s vajíčky a rozpuštěné máslo i sádlo. Těsto promícháme a nakonec přidáme anýz, nasekané mandle a rozinky (mohou být předem naložené v rumu).

Vše řádně promícháme, prohněteme a necháme 1 hodinu kynout.

Po vykynutí těsto opět zpracujeme a dáme ho znovu kynout na 2 hodiny. Poté těsto opět zpracujeme a dáme ještě jednou na 2 hodiny kynout.

Z těsta pak vytvarujeme na vále 2 bochánky, které můžeme válečkem rozválet na kulatou vysokou placku. Přendáme na plech a necháme kynout ještě 1 hodinu.

Než je dáme do trouby, potřeme bochánky rozkvedlaným vejcem a posypeme plátkovými mandlemi. Uprostřed bochánku nastřihneme křížek, aby mohla při pečení vycházet z těsta pára a bochánky se neroztrhly.

Bochánky pečeme v předehřáté troubě při 180 ̊C asi 1 hodinu.

Jitka Pluhařová

Recept získala od jeptišek, které se v 80. letech staraly v Českém Dubu v Podještědí o seniory. Paní Pluhařová pracovala jako krejčová a jeptišky si u ní nechaly šít své řeholní hábity. Za odměnu nosily sladké pochoutky a jednou ji dárkem daly i recept na velikonoční bochánky. Od té doby je peče, už 35 let!

Přivítala nás ve své kuchyni s plným stolem dobrot. Ochutnali jsme slaný koláč s masem, chlebíčky se sýrovou pomazánkou, kynuté rohlíčky s ořechovou i povidlovou náplní, čokoládové banánky i višně máčené v rumu a čokoládě. Bylo to po všech stránkách pohodové setkání.

Patrik Rozehnal a paní Jitka Pluhařová