Sladká historie značky Deli. Cukrovinky z Lovosic mířily do světa už za první republiky

Už přes 100 let u nás patří Deli k tradičním cukrovinkářským značkám. Dodnes sídlí v Lovosicích stejnojmenná továrna. I její osudy věrně ilustrují dějiny 20. století. A plným právem patří do publikace historika Martina Krska Nejslavnější značky Ústeckého kraje.

„První c. k. rakouská továrna na kávové suroviny.“ Titulem se honosila firma Augusta Tschinkela založená roku 1806 v Chřibské. Právě Tschinkel totiž do rakouské monarchie přivezl z Holandska výrobu proslulé cikorky, oblíbené kávové náhražky. A tady už jsou první stopy spojení Lovosic s Tschinkelovou továrnou. Odsud totiž odebíral cukrovku a čekanku, základní suroviny pro výrobu kávové náhražky.

Firmě se dařilo, a tak v roce 1856 vybudoval Tschinkel zbrusu novou a moderní továrnu v Lovosicích. Rozšířila se tím také produkce o čokoládu, bonboniéry a cukrovinky různého druhu. A postupně se rozšiřuje i firma samotná, když přibývají výrobní pobočky například ve Vídni nebo v Záhřebu. Obaly výrobků existovaly v několika jazykových mutacích – v němčině, češtině, polštině a maďarštině, aby jim rozuměli zákazníci ve všech zemích Rakouska-Uherska.

Zrod značky

Úspěšná firma hledala moderní a jednoduchý název pro své výrobky. Jsou dochované záznamy o registraci ochranných známek NA-KY, IRY, Derby. V roce 1906 firma zaregistrovala slovní ochrannou známku Deli. Původ můžeme jen logicky jazykově odhadovat, nejspíš jde o zkratku ze slovíčka Delikatesse, tedy jemnou chuť, lahůdku. V roce 1924 dostal název Deli dodnes užívanou grafickou podobu.

Publikace Nejslavnější značky Ústeckého kraje

Teprve když v roce 1938 ovládl továrnu německý kapitál, začala se značka DELI používat jako název pro celou továrnu, nejen pro dílčí výrobky. A zůstal i po válce, kdy byla továrna jako německý majetek zkonfiskována a převzata jako národní podnik.

Čokoládovna se proměnila na výrobnu trvanlivého pečiva. Jedním z prvních výrobků byly sušenky BeBe. Původně šlo pouze o pracovní název, který možná odkazoval na Butter Biscuits, tedy máslové sušenky, ale jde pouze o spekulaci.

Dnes je v obchodním rejstříku jako majitel továrny Deli v Lovosicích vedena firma Mondeléz. A jedná se mimochodem o její druhý největší výrobní závod v Česku.

DELI nebo Deli?

V Lovosicích byste marně hledali výrobní linku čokoládových tyčinek Deli. Cukrovinka se narodila v 80. letech minulého století, kdy si jednotlivé závody národního podniku značky půjčovaly. Deli se proto ocitla i na obalech tyčinek jako název nikoli výrobce, ale výrobku. A přežila tam dodnes.

Staré obaly bonboniér

Lovosická továrna DELI má jiný výrobní program – specializuje se na sušenky a oplatky, vlajkovou lodí jsou sušenky BeBe Dobré ráno. Jinak vyrábějí Horalky, Tatranky, Miňonky a sérii sušenek Zlaté.

Jak šla DELI do světa

Cukrovinky byly vděčným exportním artiklem už za první republiky, z Lovosic mířily do Francie, Anglie, Belgie, Itálie, do Egypta nebo dokonce do Severní i Jižní Ameriky a Austrálie. A jak dokládá tisková mluvčí společnosti Mondeléz v České republice Gabriela Bechynská, i tahle tradice se drží. Dodnes sušenky z lovosické DELi můžete potkat v řadě zemí Evropy nebo také v Austrálii.