Slánské muzeum vystavuje saně z Úherců, kterými panstvo jezdilo v zimě po kraji

9. prosinec 2018 07:58

Muzeum ve Slaném poprvé vystavuje panské dřevěné saně z 19. století. Vzácný kousek stál ještě nedávno ve stodole a pomalu se rozpadal.  Nyní se stal ozdobou výstavy věnované zimním radovánkám. Příští rok se stanou součástí nové expozice Zemědělství na Slánsku v Národopisném muzeu v Třebízi.

Zimy bývaly na Slánsku a Lounsku tuhé, a tak není divu, že dopravu po okolí zajišťovaly saně. Jeden vzácný exponát zahránili pracovníci Vlastivědného muzea ve Slaném ve stodole téměř před kompletním zničením.

Jak dopadla jejich oprava, teď můžou vidět návštěvníci nové výstavy muzea, kde se panské saně z 19. století staly hlavním exponátem. 

"Jsou to saně, které procházejí někdy z roku 1895 z Úherců. Určené byly pro dvě osoby, tedy kočího a přísedícího. Podle evidenční karty předmětu víme, že pravděpodobně sloužily do roku 1940," uvedla Petra Hložková, zástupkyně ředitele Vlastivědného muzea ve Slaném.

Saně byly ještě před půl rokem v téměř dezolátním stavu. "Dřevěné části byly ztrouchnivělé, rozpadlé. Nejvíc byla zničena rypsová sedačka, ze které koukala zrezivělá železná péra. To všechno se podařilo restaurátorům opravit," dodala.  

Nyní jsou nově opravené panské saně k vidění na výstavě Anděl páně, zlámal sáně! ve Vlastivědném muzeu ve Slaném, která je věnována zimním radovánkám. 

Spustit audio