Slávistické fotbalistky nasadily v Lize mistryň Číňanku. Všechno jí kreslím, říká trenér Mišovec

31. březen 2016

Fotbalistky Slavie dosáhly na nečekaný úspěch. S jedním z nejlepších týmů Evropy, profesionálkami z Olympiqueu Lyon, remizovaly v odvetě Ligy mistryň 0:0. Ale po vysoké venkovní porážce ve čtvrtfinále soutěže vypadly.

Slavia v posledních minutách zápasu ukázala svou novou posilu - v 89. minutě vyběhla v jejím dresu poprvé na trávník v Edenu čínská fotbalistka. Vlažný potlesk vítal čtyřiadvacetiletou čínskou rodačku, která se za pár minut na hřišti jedinkrát dotkla míče.

„Mám z toho dobrý pocit. Jsem moc ráda, že jsem mohla nastoupit v tak velkém zápase. Český ženský fotbal je velice kvalitní,“ líčila Yingije Hu.

Ovšem pomoci jí musí překladatel. Umí totiž jenom svoji mateřštinu, což je problémem i v klubu, protože minimálně v současnosti trenéři a hráčky ve Slavii čínsky neumí.

„Já jí to většinou kreslím. Hrála s námi už v Liberci a fungovalo to dobře. Ještě nemá zažité všechny taktické věci, ale budeme s ní pracovat. Sama má naplánované i individuální tréninky,“ říká trenér Anton Mišovec, zatímco její kolegyně volí jiný způsob komunikace.

„Žijeme v době, kdy existují překladatelské mobilní aplikace. Takže my se s ní hodně domlouváme přes telefon. A při zápase stačí ukázat nebo křiknout krátké pokyn. Když člověk hrát fotbal umí, tak to pochopí,“ usmívá se kapitánka Slavie Blanka Pěničková.

autoři: mch , Stanislav Zbyněk
Spustit audio