Slavný Stříbrný šíp vyrazil znovu na trať. Nostalgickou jízdou se splnil i sen moderátora Regionu Honzy Macouna

9. březen 2019 19:59

Měla to být chlouba československé železnice, česká obdoba slavného vlaku Slovenská strela. Jenže jedinečný motorový vůz Stříbrný šíp nakonec zůstal v jediném provedení, pak výrobu zastavila válka. A na prvorepublikové plány už ČKD nenavázala. Zrestaurovaný vlak teď České dráhy vypravují na nostalgické jízdy. V sobotu vyjel z Prahy do Stochova. Cestoval s ním i moderátor ČRo Region Honza Macoun

„Těším se, až pojedeme,“ říká Kristýnka usazená v červené kožené sedačce historického vlaku. Na výlet do Stochova a do Lán je se svým dědečkem. „Těšíme se na prezidentský salonek ve Stochově. Je dobré na Masaryka hezky vzpomenout,“ dodává muž.

Kdo ale zaváhal, tak do vlaku se 60 místy už jízdenku nesehnal.„Nejedu do Lán, protože nemám jízdenku. Teď jsem se ptal, jestli by ještě jedna nebyla volná, tak už je to všechno vyprodáno,“ potvrzuje Ivan Pelant, který se přišel na odjezd historického vozu alespoň podívat. K těm, kteří mohli cestu absolvovat, patřil i moderátor Ranního Regionu Honza Macoun. „Byl to můj sen, takže hned tak na cestu nezapomenu. Prostě doživotní zážitek,“ svěřil se v odpoledním vysílání ČRo Region.

A Jaroslav Kučera z regionálního centra Českých drah ho doplňuje: „Původně byl určen na dálkové trasy. Byla to konkurence Slovenské strele, avšak po druhé světové válce, jak se změnila politická situace v Československu, tak pro tehdejší stranu pracujícího lidu byl tento vůz jakýmsi buržoazním přežitkem a byl využíván pouze na lokálních tratích v okolí Roudnice nad Labem a Straškova.“

„Specifický je také svou konstrukcí, bylo tam na tehdejší dobu využito mnoho moderních prvků – hliníkové profily, celosvařovaná konstrukce, luxusní materiály, italská kůže, vzácná dřeva a podobně,“ vyjmenovává Kučera.

Vlak teď obdivovali třeba i železniční nadšenci s fotoaparáty v rukou. „Třeba ty tvary, to je v podstatě umění,“ říká jeden z nich. „Četli jsme o tom, jak ho opravují, a chtěli jsme se podívat, jak pěkně vypadá,“ dodává další. „Zlaté české ručičky jsou na tom vidět, je to pěkný,“ zní další hodnocení od muže, který si vlak přišel prohlédnout.

Jak Slovenská strela, tak Stříbrný šíp kdysi patřily k evropské špičce tehdejšího železničního konstruktérství.

Vlak z Prahy dojel v sobotu do stanice Stochov, odkud se cestující vypravili do Lán, kde v místním muzeu TGM mohli ochutnat oblíbená jídla prvního československého prezidenta – například bramborovou polévku s houbami, halušky s brynzou nebo oblíbené cukroví s lískovými oříšky.

autoři: Jan Macoun , kso | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio