SLEČNA

29. říjen 2003

Slečna je slovo běžné. Označujeme jím svobodné dívky, neprovdané ženy. Což ale neplatí dlouho. Jen něco málo přes sto let. Neprovdaným dívkám se slečny začalo ve městech říkat někdy v 70. letech 19. století a na venkově se toto slovo v tomto významu rozšířilo ještě později. Nechci říct, že předtím slovo slečna v češtině neexistovalo. Používalo se někdy od 17. století, jeho první výskyt v psaném textu je z roku 1622, ale znamenalo něco trochu jiného.

Než povím, co znamenalo, promluvím o slově šlechta. To k nám a také do Polska přišlo ve 13. století spolu se vznikem společenské elity, která své vysoké postavení zakládala nejen na majetku a vojenské síle, jako dosavadní velmožové či vladykové, ale také na řekněme biologických faktorech, tedy na rodové kontinuitě. Řekl jsem, že slovo šlechta k nám přišlo, ano, jde slovo přejaté, středohornoněmecká slova slahte a geslechte znamenala, rod, kmen a také původ. Šlechtici měli a dosud mají původ v konkrétním rodu, jehož příslušníci jsou známi mnoho generací dozadu.

Do blízkého příbuzenstva slov šlechta, šlechtic a šlechtična patří výrazy šlechetný a ušlechtilý, kterými označujeme výsostně kladné vlastnosti. Jako synonyma slova šlechetný Slovník spisovného jazyka českého uvádí výrazy dobrý, čestný, vynikající jakostí, velmi hodnotný. Ušlechtilý je pak povahově dokonalý, velkomyslný a také esteticky dokonalý, krásný. To všechno jsou vlastnosti a rysy, které měli nebo chtěli mít šlechticové. Šlechta byla elita a jako taková měla mít elitní vlastnosti. S tím souvisí i další příbuzný výraz, sloveso šlechtit, které jednak znamená zkrášlovat, jednak zlepšovat vlastnosti třeba rostlin či zvířat záměrným křížením, využitím dědičnosti. Pořád jde o údajné, a často skutečné, vynikající vlastnosti šlechty.

U výrazu slečna, ačkoli je také blízce příbuzné slovu šlechta, o vlastnosti nejde. Toto slovo vzniklo zkrácením slova šlechtična, vlastně asi z nepořádné výslovnosti výrazu šlechtična. Slečny byly v 17., 18., a části 19. století mladé, neprovdané šlechtičny.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.