Slézové růže hrají barvami. Zdobí zahrady ve Středomoří i u nás

5. květen 2018

Slézová růže neboli topolovka je atraktivní léčivá rostlina, kterou pěstovali v Orientu už před tisícovkou let. Má vysoké stvoly, veliké květy a tenké okvětní plátky. Kvete postupně od července do října. Nespočet vyšlechtěných kultivarů hraje barvami od bílé až po temně fialovou. Květy, zejména tmavokvětých forem, prý pomáhají při léčení onemocnění dýchacích cest.

Slézová růže bývá zpravidla dvouletka. Má ráda teplo a závětří. Podmínkou dobré prosperity je solidní zahradní půda, v době sucha zálivka a střídání místa pěstování v zahradě. Dobré je, aby se vrátila na stejné místo až zhruba za 4 nebo 5 let, prozrazuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Aby topolovka na zahradě kvetla, musíme ji vysít či vysadit už v předchozím roce. Vysít na jaře, v dubnu pro předpěstování sazeniček nebo v květnu či červnu přímo ven. Pokud ji předpěstováváme, na konečné stanoviště ji vysazujeme na sklonku léta nebo na podzim. I když je rostlina štíhlá, v dolní partii zaberou velké listy dost místa. Sázíme ji proto na vzdálenost půl metru. V prvním roce se objeví přízemní růžice listů, v druhém vyraší stvol obsypaný květy.

Pokud slézovou růži pěstujeme opakovaně na jednom místě, často se u ní projevuje napadení rzí. Černé tečky a vypadlá místa na listech. Tato choroba nejen že poškozuje vzhled rostliny, ale ona jí dokáže oslabit až k uhynutí. Napadené listy by se měly pálit, rostliny je možné ošetřit přípravky obsahujícími mancozeb (u nás je jedním z nich Dithane).

Ošetření by přicházelo v úvahu opakovaně od dubna. Vždy musí pokrýt celou plochu listů, aby na nich naletující spóry nemohly vyklíčit. Účinné by mohlo být i Polyversum, nejspíše i přípravky obsahující azoxystrobin (např. Ortiva). Ošetřené rostliny nepoužíváme jako léčivky pro sběr květů.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio