Slovanská epopej zamíří do paláce Savarin. V Praze zůstane minimálně 25 let

31. leden 2022

Praha našla místo pro umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Soubor 20 pláten si lidé budou moct prohlédnout v paláci Savarin, který se momentálně rekonstruuje. Doba trvání nájmu by měla být 25 let s pětiletou opcí. Radní hlavního města dnes schválili další kroky k podepsání společné dohody mezi magistrátem, Galerií hlavního města Prahy nebo vnukem malíře Johnem Muchou. 

Tím, že Praha našla místo pro stálé vystavení epopeje, splnila zároveň i podmínku, že na plátna má vlastnické právo. Právě to u soudů zpochyňoval vnuk Alfonse Muchy, John Mucha. Po několika letech by tedy pře mohla skončit. Podle předběžného návrhu smlouvy má dojít ke společnému a konečnému narovnání mezi hlavním městem a Johnem Muchou s tím, že Praha se zaváže nepřemístit epopej do žádných jiných prostor a Mucha stáhne žalobu.

Slovanská epopej v Moravském Krumlově

„Po dnešním dnu nastane další kolo vyjednávání a to už o konkrétních podmínkách narovnání sporu s panem Johnem Muchou ohledně nájmu v budoucím rekonstruovaném paláci Savarin. A ta třetí smlouva, která je potřeba vyjednat, je provoz stálé expozice poté, co Savarin bude dostaven,“ přibližuje radní pro oblast kultury Hana Třeštíková z uskupení Praha Sobě. Podle ní by jednání měla probíhat během jara tak, aby zastupitelé stihli schválit smlouvy ještě před volbami, tedy zhruba do léta.

Komplex Savarin, který propojuje ulice Na Příkopě, Panskou, Jindřišskou a Václavské náměstí, by měl být dokončený koncem tohoto roku. Na splnění přísných výstavních podmínek pak bude ještě čas, protože zhruba do půlky července 2026 má stejně Slovanskou epopej zapůjčený zámek v Moravském Krumlově. Galerie v Savarinu by měla být umístěná tři patra v podzemí a kromě epopeje by stálou expozici měla doplnit i další díla z rodinné Muchovy sbírky.

autor: Kristýna Vašíčková
Spustit audio