Slůňata Lakuna a Amalee začínají den v Zoo Praha veterinárním tréninkem. Připraví je na možné prohlídky a zákroky

15. listopad 2022 13:18

Porada chovatelů, úklid, kontrola zvířat a pravidelný veterinární trénink, tak vypadá ráno v pavilonu slonů v Zoo Praha. Trénovaní se týká zejména dvou nejmladších členů stáda – slůňat Lakuny a Amalee.

Pravidelný trénink dvouletých slůňat se skládá především z mytí, v rámci kterého provedou jednotlivé cviky. Vede ho vrchní chovatel Martin Kristen:

„Během toho mytí má chovatel možnost pečovat o pokožku toho zvířete, což je velmi důležité, ti indičtí sloni jsou vázáni na vodu. On si sedá, lehá, zvedá nohy a my také zjišťujeme, jak je na tom zdravotně. Jestli náhodou nemá problémy s klouby.“

V pamlskovníku má chovatel nakrájená jablka a Lakuna poslušně plní úkoly, za správný cvik ji čeká odměna. „Lakuna byla po matce vždycky taková hodně orientovaná na krmení. Když pochopila, že mám plnou kapsu banánů, tak jsem se jí nezbavil,“ směje se.

Amalee prý byla odmala pravý opak. „Zase po matce, která si to jablko dá, ale není to žádná priorita. Tak začala opravdu velmi pozdě žrát tu pevnou potravu a nikdy to pro ni nebylo to nejdůležitější.“

Jedno ze slůňat ZOO Praha

Pravidelný trénink je pro slony zásadní, stejné povely se totiž používají při veterinárních prohlídkách.

„Tam jsou důležité třeba zuby, abychom viděli, jak ti sloni přezubují. Indičtí sloni šestkrát za život vymění kompletní sadu zubů, oni mají čtyři stoličky, v každé čelisti dvě. Především v tom slůněčím věku ty zuby mění vlastně třikrát,“ vysvětluje Martin Kristen.

Čím je takový trénink zakončený? Poslechněte si celou reportáž přímo ze sloního pavilonu.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio