Sluneční ekzém je ve své podstatě alergií na slunce. U citlivých jedinců se může projevit i po mírném slunění

29. červenec 2020

V letních měsících vznikají nejčastější kožní problémy z nadměrného slunění. Většinou se jedná o začervenání kůže, pálení a svědění. Nemusí se jednat pouze o klasické spálení, které si z přemíry opalování způsobil v průběhu svého života do určité míry snad každý. Velmi nepříjemným problémem jsou i tzv. sluneční ekzémy. Radí MUDr. Petr Grenar.

U slunečních ekzémů je typické, že se mohou projevit i v případě, že míra slunění je mnohem nižší než intenzita, která již vyvolá popáleniny od slunce. Reakce kůže je v případě solárního ekzému tak výrazná, že je mnohem nepříjemnější, než pokud se jenom spálíme. Ve své podstatě se jedná o typ sluneční alergie.

V případě rozvinutí slunečního ekzému je nutné se především vyvarovat dalšímu slunění

Jako první pomoc často používáme různé protisvědivé krémy, chladivé emulze nebo přípravky s panthenolem, ovšem ty pouze zmírní nepříjemné projevy na kůži, ale výrazně nezkracují průběh samotného zánětu v kožním podkoží. Průběh solárního ekzému se navíc zhoršuje, pokud je v místě postižení intenzivní pocení a nadále kombinujeme koupání a slunění. Jako první pomoc je vždy nejdůležitější nevystavovat pokožku další sluneční zátěži.

Pokud se solární ekzém projeví, vydržte týden nebo dva týdny mimo dosah slunečních paprsků. Rizikové je i samotné koupání. Pokud jsme ve vodě, tělo se přirozeně chladnou vodou ochlazuje a mnohem déle vydržíme na přímém slunci. Sluneční paprsky zároveň opalují až do hloubky 50 cm pod vodní hladinu. Jestliže plaveme na povrchu rybníka, jsme stále vystaveni intenzivnímu slunečnímu záření. Pouze nepociťujeme horko, které nás donutí se stáhnout. Voda v rybníkách navíc může být vlivem teploty zaplavená sinicemi, které samy osobě zvyšují citlivost kůže na solární záření.

Rozdíl mezi solárním ekzémem a připálením kůže

Rozdíl mezi solárním ekzémem a připálením kůže je především v intenzitě projevu. Pokud někdo vyloženě přežene slunění a spálí se, může mít i puchýře od spálení, kůže se může i sloupat, ale ještě se stále nejedná o sluneční ekzém. Záleží na intenzitě spálení, ale často je reakce kůže při solárním ekzému mnohem silnější.

Při slunečním ekzému pokožka reaguje i po menším slunění drobnými pupínky a svědivým začervenáním. Právě droboučké pupínky v postiženém místě jsou typické pro sluneční ekzém. Jsou lidé, kteří sluneční ekzém nikdy mít nebudou, i když se hodně sluní, protože jejich kůže reaguje jiným způsobem. Projevy na kůži následkem slunění jsou různé u každého jedince, vždy záleží na tom, jak je dotyčný pacient založený ve své imunitní kožní reakci.

Spustit audio