Šlupínky proti plýtvání. Smažené lupínky z odřezků brambor nadchly Zdeňka Mahdala

Neplýtvejme jídlem, řekli si v pražské restauraci a baru Rebel Wings. A s tímto heslem vznikly šlupínky. K bramborovým lupínkům ze slupek od brambor připravuje šéfkuchař Petr Chroust omáčku z modrého sýra. Výsledek si pochvaloval i herec a dabér Zdeněk Mahdal, který nadšeně vyprávěl o své vaření.

Šlupínky

2 velké brambory
1 litr vody
200 ml oleje na smažení

Postup:

Brambory pořádně umyjeme ve vodě a zbavíme všech nečistot. Pak je oloupeme škrabkou s širším otvorem nebo nožíkem, aby zůstaly silnější plátky (slupky).

Zdeněk Mahdal, Petr Chroust, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal

Ty namočíme v litru studené vody a necháme louhovat dva dny v chladu. Vodu průběžně vyměňujeme. Můžeme sice tento krok vynechat. Ale namáčením budou budoucí lupínky křupavější.

Následně slupky vyjmeme, osušíme v utěrce a smažíme v rozpáleném oleji. Potom je necháme okapat a posolíme dle chuti.

Omáčka z modrého sýra

2 lžíce majonézy
1 lžíce zakysané smetany
1 špetka soli
1 špetička čerstvě namletého barevného pepře
100 g sýra Niva (nebo podobného sýra s modrou plísní)

Postup:

Vše smícháme dohromady a nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Podáváme v misce spolu s osmaženými šlupínky.

Slupky smažíme v rozpáleném oleji

Petr Chroust

Po absolvování SOU u Krbu prošel několika restauracemi, jak v pozici zaměstnance, tak i v roli provozovatele. Pracoval například v restauraci Bellevue, Bar-Restaurantu Cerberus, Waldštejnské hospodě, na Vikárce a dnes šéfuje kuchyni v Rebel Wings.

Řídí se heslem: „Jím to, co je dobré a co je dobře připravené.“ Miluje svého psa Snoopyho, rád čte a sleduje zajímavé filmy. A samozřejmě rád vaří a zajímá se o vše okolo vaření.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.