Službu na Slapech jsme schopni udržet jenom týden, říká šéf vodních záchranářů Českého červeného kříže

14. červen 2022

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže nemá na letošní sezonu peníze. Jednání s Ministerstvem vnitra o navýšení finančních prostředků bylo doposud neúspěšné. Lidem, kteří se na přehradách dostanou do problémů, tak budou pravděpodobně pomáhat jenom základní složky IZIS. Hostem pořadu K věci byl prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

"Letošní sezona bude pravděpodobně nejhorší za posledních možná 20 let. To znamená, že finanční prostředky pro zajištění letošní sezony nemáme vůbec žádné. Snažili jsme se s Ministerstvem vnitra o navýšení prostředků jednat, ale zatím bezúspěšně. Máme momentálně krizový plán a řada přehrad vůbec nebude pro letošek zahájena," uvádí Smejkal.

Čtěte také

Například na Slapech má začít sezona pro vodní záchranáře tento víkend. Podle Smejkala sice bude pravděpodobně zahájena, ale podle stavu finančních prostředků jsou ji schopní udržet možná tak jeden týden. "Pokud nedojde k nějakému narovnání stavu, tak je velmi pravděpodobné, že opravdu řadu přehrad letos opustíme a zkrátka nebudeme schopni ten výkon služby zajistit."

V rozhovoru s Tomášem Pancířem David Smejkal také vysvětluje, kolik finančních prostředků by Vodní záchranná služba Českého červeného kříže k zajištění sezony potřebovala. Poslechněte si celý audiozáznam pořadu.

autoři: Tomáš Pancíř , JMys
Spustit audio