Smažené hovězí dršťky vlastnoručně usmažil poprvé v životě zpěvák František Nedvěd

V Pochoutkách na talíři přiložil ruku k dílu i zpěvák František Nedvěd, když pomohl se smažením hovězích drštěk šéfkuchaři Peteru Halákovi v Pohostinci Karlín. Oživili tak spolu starý český recept a připravili i lehký vídeňský bramborový salát. Bylo to skvělé!

Smažené hovězí dršťky

Ingredience:

500 g hovězích drštěk

2 bobkové listy

5 stroužků česneku

snítka tymiánu

3 vejce

hladká mouka

strouhanky

olej na smažení

Postup:

Pokud jsme si koupili nepředvařené dršťky, pak je třeba je omýt a vařit alespoň ve třech nebo čtyřech vodách. Pokaždé do vody přidáme i bobkový list, 3-4 stroužky česneku, snítku tymiánu i sůl, aby se chuť do drštěk dostávala už od začátku.

Po hodině varu vodu z drštěk slijeme, dáme novou, ale ponecháme původní koření s česnekem, jen přidáme nově zase sůl a znovu vaříme. Takto opakujeme třikrát.

Po uvaření necháme dršťky okapat, osušíme je, aby na nich lépe držel trojobal. Vykrájíme z drštěk pěkné kousky velikosti vepřových řízků, nakrojíme si okraje, aby se při smažení nekroutily. A ještě je několikrát ve středu propíchneme špičkou nože, aby zkřehly.

Pak je lehce osolíme a obalíme klasicky v hladké mouce, vajíčku a strouhance a smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.

Vídeňský bramborový salát

Ingredience:

500 g mladých brambor

sůl

pepř

100 ml bílý vinný ocet

100 ml oleje

200 ml zeleninového vývaru

špetka cukru

2 červené cibule

Pažitka na ozdobu

Postup:

Nejdřív si uvaříme malé nové brambůrky i se slupkou v osolené vodě. Ještě za tepla je i se slupkou nakrájíme na silnější kolečka.

Mezitím si svaříme olej s bílým vinným octem a zeleninovým vývarem na polovinu objemu. A dochutíme nálev špetkou cukru, abychom snížili kyselost. Přidáme i pepř.

Pak zalijeme ještě horké na skus uvařené brambory teplým svařeným nálevem. Tím se chutě propojí. Přidáme na půlměsíčky nakrájenou červenou cibuli. Dopepříme a dosolíme. Můžeme přidat pro ostřejší chuť lžíci plnotučné hořčice.

Necháme chvilku odstát, aby se uležel.

Peter Halák

Vyučil se v Hotelové škole v Púchově na Slovensku. Své kuchařské dovednosti si vyzkoušel i jako kuchař v polní kuchyni, kdy vařil pro tisíce vojáků. Na zkušené byl v Itálii, ale poté už zakotvil v Česku. Dnes šéfuje kuchyni v Pohostinci Karlín, který ideově vede známý šéfkuchař Jan Punčochář.

Peter jako Slovák miluje bryndzové halušky a šulánky s mákem. Rád ale vaří českou kuchyni, kterou obdivuje. Hlavu si čistí na rybách.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.