Smažené hovězí dršťky vlastnoručně usmažil poprvé v životě zpěvák František Nedvěd
V Pochoutkách na talíři přiložil ruku k dílu i zpěvák František Nedvěd, když pomohl se smažením hovězích drštěk šéfkuchaři Peteru Halákovi v Pohostinci Karlín. Oživili tak spolu starý český recept a připravili i lehký vídeňský bramborový salát. Bylo to skvělé!
Smažené hovězí dršťky
Ingredience:
500 g hovězích drštěk
2 bobkové listy
5 stroužků česneku
snítka tymiánu
3 vejce
hladká mouka
strouhanky
olej na smažení
Postup:
Pokud jsme si koupili nepředvařené dršťky, pak je třeba je omýt a vařit alespoň ve třech nebo čtyřech vodách. Pokaždé do vody přidáme i bobkový list, 3-4 stroužky česneku, snítku tymiánu i sůl, aby se chuť do drštěk dostávala už od začátku.
Po hodině varu vodu z drštěk slijeme, dáme novou, ale ponecháme původní koření s česnekem, jen přidáme nově zase sůl a znovu vaříme. Takto opakujeme třikrát.
Po uvaření necháme dršťky okapat, osušíme je, aby na nich lépe držel trojobal. Vykrájíme z drštěk pěkné kousky velikosti vepřových řízků, nakrojíme si okraje, aby se při smažení nekroutily. A ještě je několikrát ve středu propíchneme špičkou nože, aby zkřehly.
Pak je lehce osolíme a obalíme klasicky v hladké mouce, vajíčku a strouhance a smažíme v rozpáleném oleji do zlatova.
Vídeňský bramborový salát
Ingredience:
500 g mladých brambor
sůl
pepř
100 ml bílý vinný ocet
100 ml oleje
200 ml zeleninového vývaru
špetka cukru
2 červené cibule
Pažitka na ozdobu
Postup:
Nejdřív si uvaříme malé nové brambůrky i se slupkou v osolené vodě. Ještě za tepla je i se slupkou nakrájíme na silnější kolečka.
Mezitím si svaříme olej s bílým vinným octem a zeleninovým vývarem na polovinu objemu. A dochutíme nálev špetkou cukru, abychom snížili kyselost. Přidáme i pepř.
Pak zalijeme ještě horké na skus uvařené brambory teplým svařeným nálevem. Tím se chutě propojí. Přidáme na půlměsíčky nakrájenou červenou cibuli. Dopepříme a dosolíme. Můžeme přidat pro ostřejší chuť lžíci plnotučné hořčice.
Necháme chvilku odstát, aby se uležel.
Peter Halák
Vyučil se v Hotelové škole v Púchově na Slovensku. Své kuchařské dovednosti si vyzkoušel i jako kuchař v polní kuchyni, kdy vařil pro tisíce vojáků. Na zkušené byl v Itálii, ale poté už zakotvil v Česku. Dnes šéfuje kuchyni v Pohostinci Karlín, který ideově vede známý šéfkuchař Jan Punčochář.
Peter jako Slovák miluje bryndzové halušky a šulánky s mákem. Rád ale vaří českou kuchyni, kterou obdivuje. Hlavu si čistí na rybách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.