Smekám klobouk. Roláda z telecího hrudí s meruňkovou nádivkou nadchla Jana Přeučila

Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem se vydali do restaurace Na Farkáně v Praze 5. Od tamního šéfkuchaře Petra Nováka vyzvídali recept na roládu z telecího hrudí naplněnou meruňkovou nádivkou. Na ochutnávku dorazil Jan Přeučil, který prozradil svá milovaná jídla, pohovořil o vysněném obchodu a odhalil, jak rozděluje svou sbírku klobouků.

Meruňková nádivka

300 g sušených meruněk
2 lžíce nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků
100 g strouhanky
3 lžíce smetany
čerstvý tymián

Postup:

Meruňky opláchneme, nakrájíme na menší kousky a ve vodě pět minut povaříme, aby změkly a dostala se do nich voda. Čerstvé meruňky nejsou pro přípravu vhodné, protože by se rozpadly.

Přidáme strouhanku, mandle, smetanu a dobře promícháme. Dochutíme čerstvým tymiánem

Přidáme strouhanku, mandle, smetanu a dobře promícháme. Dochutíme čerstvým tymiánem.

Hotová nádivka by měla být hutná a držet pohromadě. Použít ji můžeme do jakéhokoli světlého masa, tedy nejen telecího.

Roláda z telecího hrudí

telecího hrudí
sůl
cibule
máslo
voda
máslo

Pokud máme vyšší maso, vyřízneme do něho kapsu, kterou naplníme nádivkou. Pokud je maso nízké, tak jej vykostíme, rozklepeme, osolíme a natřeme nádivkou

Postup:

Pokud máme vyšší maso, vyřízneme do něho kapsu, kterou naplníme nádivkou. Pokud je maso nízké, tak jej vykostíme, rozklepeme, osolíme a natřeme nádivkou. Poté zabalíme jako roládu, převážeme provázkem a dáme na pekáč s nakrájenou cibulí.

Přidáme máslo, podlijeme vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 120 minut.

Upečené maso vyndáme a výpek spolu s cibulí dáme na pánvičku, zalijeme trochou vody a zredukujeme. Na závěr přidáme trochu másla. Získáme tak chutnou omáčku k masu.

Bramborovo-celerové pyré

brambory
celer
sůl
voda
máslo

Tým natáčení Pochoutek na talíři

Postup:

Do kastrolu dáme oloupaný a na kostičky nakrájený celer a brambory. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme, dokud suroviny nezměknou.

Poté scedíme a spolu s máslem tyčovým mixerem rozmixujeme.

Petr Novák

Vyučil se v Parkhotelu Praha. Kuchyni v restauraci Na Farkáně v Praze 5 šéfuje už 20 let. Celou dobu se na lístku drží tradiční svíčková. Kuchařina ho baví a dokáže o ní krásně vyprávět. Je svobodný.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka