Smekám klobouk. Roláda z telecího hrudí s meruňkovou nádivkou nadchla Jana Přeučila
Naďa Konvalinková s Patrikem Rozehnalem se vydali do restaurace Na Farkáně v Praze 5. Od tamního šéfkuchaře Petra Nováka vyzvídali recept na roládu z telecího hrudí naplněnou meruňkovou nádivkou. Na ochutnávku dorazil Jan Přeučil, který prozradil svá milovaná jídla, pohovořil o vysněném obchodu a odhalil, jak rozděluje svou sbírku klobouků.
Meruňková nádivka
300 g sušených meruněk
2 lžíce nasekaných mandlí nebo mandlových lupínků
100 g strouhanky
3 lžíce smetany
čerstvý tymián
Postup:
Meruňky opláchneme, nakrájíme na menší kousky a ve vodě pět minut povaříme, aby změkly a dostala se do nich voda. Čerstvé meruňky nejsou pro přípravu vhodné, protože by se rozpadly.
Přidáme strouhanku, mandle, smetanu a dobře promícháme. Dochutíme čerstvým tymiánem.
Hotová nádivka by měla být hutná a držet pohromadě. Použít ji můžeme do jakéhokoli světlého masa, tedy nejen telecího.
Roláda z telecího hrudí
telecího hrudí
sůl
cibule
máslo
voda
máslo
Postup:
Pokud máme vyšší maso, vyřízneme do něho kapsu, kterou naplníme nádivkou. Pokud je maso nízké, tak jej vykostíme, rozklepeme, osolíme a natřeme nádivkou. Poté zabalíme jako roládu, převážeme provázkem a dáme na pekáč s nakrájenou cibulí.
Přidáme máslo, podlijeme vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 120 minut.
Upečené maso vyndáme a výpek spolu s cibulí dáme na pánvičku, zalijeme trochou vody a zredukujeme. Na závěr přidáme trochu másla. Získáme tak chutnou omáčku k masu.
Bramborovo-celerové pyré
brambory
celer
sůl
voda
máslo
Postup:
Do kastrolu dáme oloupaný a na kostičky nakrájený celer a brambory. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme, dokud suroviny nezměknou.
Poté scedíme a spolu s máslem tyčovým mixerem rozmixujeme.
Petr Novák
Vyučil se v Parkhotelu Praha. Kuchyni v restauraci Na Farkáně v Praze 5 šéfuje už 20 let. Celou dobu se na lístku drží tradiční svíčková. Kuchařina ho baví a dokáže o ní krásně vyprávět. Je svobodný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka