Smetanový Pribináček z Vysočiny slaví šedesáté narozeniny

Pribiňáček je zázrak. Ročně se ho prodá 100 milionů kelímků. Jsou i jiné smetanové krémy, ale Pribiňáček pořád hraje prim. Už šedesát let. Vznikl krátce po době nedostatku, v padesátých letech. V roce 1954 byl slavnostně uveden na trh smetanový krém, na kterém vyrostlo několik generací dětí.

V padesátých letech se hledala mléčná potravina, která by byla vhodná pro děti. „Pribiňáček byl z čerstvého tvarohu a čerstvé smetany. Recept vznikl hlavně kvůli bílkovinám a vápníku, které děti potřebovaly,“ vysvětluje jednatel Pripiny TPK Oldřich Obermaier.

Autor receptu

Kdo ale vymyslel recepturu? Oldřich Obermaier říká, že to bylo kolektivní dílo zaměstnanců Pribiny. Pamětník Jaroslav Kolek, který v Pribině nastoupil v roce 1956, tvrdí, že recept i název patří paní Čapkové - manželce tehdejšího ředitele. Považovali to za rodinné tajemství výroby. V roce 1958 byla ale rodina Čapkova odejita do jižních Čech. Paní Čapková tehdy kladla panu Kolkovi na srdce, abych o něj pečoval jako o vlastní dítě.

16 příchutí

Tehdy se vyrábělo 16 druhů smetanových krémů. Základ byl vanilka a ovocné druhy. Vždy podle názvu ovoce. Jahodový, borůvkový, meruňkový, z černého rybízu. To jsou roky 1956 až 1958. Narůstala rychle výroba, ale nebylo zařízení, ani prostory, takže se muselo chtě nechtě přejít na tři základní druhy. Vanilkový, čokoládový a ovocný.

Ultrafiltrace

Lahodné složení

Suroviny jsou stále stejné: čerstvý tvaroh, čerstvá smetana, cukr. Trvanlivost Pribiňáčku dodává termizace. Směs se ohřeje na teplotu kolem 60 °C. Necelé jedno procento jsou látky, které krém spojuje, prozrazuje o výrobě Pribiňáčku jednatel Pribiny TPK Oldřich Obermaier.

Centrálně naplánovaná konkurence

Mlékárenský průmysl byl za doby centrálně plánované ekonomiky řízen generálním ředitelstvím mlékárenského průmyslu celostátně. Pro 122 českých a 44 slovenských mlékáren se pořádaly dny nové techniky. Odborníci a technologové ze všech mlékáren přijeli do Přibyslavi, aby se naučili dělat smetanový krém, jako byl Pribiňáček.

Čistící stanice

„Ono to nebylo tak snadné. Každý podnik měl jiné zařízení. Snažili se, ale většinou se jim to nedařilo. Některé firmy zůstaly po revoluci, a to byl vlastně základ konkurence,“ vysvětluje Oldřich Obermaier ze současného vedení podniku.

Pribiňáček se měnil, chuť zůstala

I Pribiňáček se v průběhu let měnil. „Tehdy měl záruční dobu 24 hodin, později 48. Dnes vydrží dva, tři týdny,“ říká Obermaier. Jaroslav Kolek upozorňuje na další okolnost, která stála za úspěchem Pribiňáčku: „V Praze jsme měli chladírnu a distribuční středisko. Taky svého zaměstnance, který ručil, že Pribiňáčky přivezené v pět ráno do Prahy budou nejpozději v osm na pultech prodejen. My jsme už vyprodávali a konkurence teprve navážela své zboží,“ usmívá se po letech Jaroslav Kolek.

Expedice

Recept na domácí Pribiňáček

A jako bonus Jaroslav Kolek prozradil recept na domácí smetanový krém, který bude stejně dobrý jako ten kupovaný. „Stačí odstředěný plnotučný tvaroh. Vyrobíte šlehačku ze smetany (33 % tuku), do tvarohu rozmícháte příchutě, které chcete. Přidáte cukr. Ovoce, kakao. Ale pozor, to kakao musíte rozpustit ve vodě, jinak to bude chutnat jako písek. Až máte v tvarohu všechny ingredience, přidáte tuhou šlehačku,“ radí Jaroslav Kolek.

autor: Tamara Pecková