Smolenská přehrada u Jevíčka bude bez vody i příští rok

24. červenec 2018 12:22

Smolenská nádrž u Jevíčka je pořád bez vody. Nadšení z toho nejsou místní, rybáři, ani chataři, kteří tráví poblíž dovolenou. Přehrada patří k oblíbeným místům, které láká hlavně v létě.

Přehrada je vodní nádrž ve Smolenském údolí, asi 2,5 kilometru západně od Jevíčka. Bez vody je už tři roky. A to proto, že Povodí Moravy musí vodní nádrž vyčistit a opravit hráz.

Práce v místě přímo před nádrží sice začaly už vloni, ale vodohospodáři se tam dostali do problémů s technikou. Nakladače se bořily v bahně, dělníci je museli průběžně vytahovat a práce vázly. Teď už to je prakticky hotové, a ještě letos chce Povodí začít opravovat hráz. V zimním období by se mělo také začít s čištěním samotné Smolenské přehrady.

Většina koupališť v Pardubickém kraji zůstává čistá. Zlepšila se i Seč

Koupání v rybníku je spíš pro odvážné

Stav vody v přírodních koupalištích je v těchto dnech příznivý. Na většině míst je kvalita vody dobrá a sinice se ve vyšší koncentraci objevily jen na některých místech.

Nádrž slouží i jako rybník pro místní rybářský spolek. V Jevíčku je hodně rybářů a tak jim vypuštěná Smolenská nádrž vadí. Potvrdil to jeden z nich Jindřich Beneš.

„Pod organizací v Jevíčku je přes 250 členů a teď máme k dispozici jen jeden místní rybník, Finsterlovu hlubinu, a tam se všichni nesrovnáme. Přehrada je vypuštěná už tři nebo čtyři roky a stavební práce tam začaly probíhat až koncem loňského roku. To tempo by mohlo být trochu rychlejší.“

Podle Petra Zlámala z Povodí Moravy nelze práce na rekonstrukci hráze a odbahnění samotné nádrže urychlit. Zhotovitele na opravu nádrže už vybrali, nyní záleží na tom, jak rychle se bude dařit odbahnit samotnou vodní nádrž.

Pokud půjde vše podle plánu, tak hotovo bude nejdřív koncem příštího roku. Smolenská přehrada bude bez vody tedy i příští turistickou sezónu.

Spustit audio