Snažíme se předávat radost z tance, říká Radka Pšeničková z Kostelce nad Černými Lesy. Vloni s Danielem Klímou získali titul mistrů republiky

17. duben 2023, aktualizováno

Tančit začala před 10 lety, až před třicítkou, splnila si tak dětský sen. S Danielem tvoří taneční pár 6 let, vloni se stali mistry republiky v latinsko-amerických tancích. Koníčkům z umělecké oblasti se ale věnuje od dětství, hrála na klavír, amatérské divadlo hraje od první třídy, pořádá divadelní festival.

Po absolvování kolínského gymnázia Radka Pšeničková vystudovala obor Sdružená uměnovědná studia na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Následovalo roční denní studium anglického a německého jazyka na jazykové škole, pokračovala ve studiu na Masarykově univerzitě, přičemž nejdříve absolvovala studijní magisterský obor Management v kultuře a poté Učitelství estetické výchovy pro střední školy, taktéž v magisterském programu.

Téměř 10 let působí v Regionálním muzeu v Kolíně ve funkci náměstkyně ředitele. „Mám na starosti marketing, propagaci, průvodcovskou službu, produkční činnost větších akcí a doprovodných programů muzea.“

Od roku 2006 pořádá podzimní festival amatérských divadel Kouřimské poDIVování a podílí se na organizaci dalších regionálních kulturních akcí.

Člověk si říká, zda i v případě Radky platí, že den má jen 24 hodin. Na tréninky jezdí do Prahy třikrát až čtyřikrát týdně, o víkendech bývají taneční soustředění nebo soutěže. Soutěžní šaty si nechává šít na míru, musí být výrazné, aby upoutaly pozornost. Jsou ozdobené mnoha kameny, čím víc se třpytí, tím lépe.

A jak dlouho trvá nalíčit se a učesat před taneční soutěží? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio