Snem Kristýny Vítkové z Benešova je účast na mistrovství světa v motokrosu

16. listopad 2020, aktualizováno

Motokros je sport plný adrenalinu: rychlá jízda v náročném terénu a velké skoky. Motokrosové závody vyžadují tvrdý trénink na motorce a velkou fyzickou kondici. Své o tom ví čtyřiadvacetiletá dvojnásobná mistryně republiky Kristýna Vítková z Benešova.

Na motorce závodí od deseti let. Vyzkoušela si freestyle motokros, spolupracovala s Petrem Pilátem a své umění předvedla aréně plné diváků v rámci freestylové show Gladiátor Games. Po nepříjemném zranění se ale s tímto sportem rozloučila, věnuje se klasickému motokrosu, poslední čtyři roky to bylo v týmu Jiřího Čepeláka. Naše v současnosti nejlepší motokrosařka Kristýna Vítková teď přemýšlí o účasti v sérii závodů mistrovství světa.

Kristýna letos obhájila titul mistryně republiky v motokrosu, ještě předtím, v lednu, na slavnostním galavečeru v Benešově převzala ocenění Nejlepší sportovec Benešovska za rok 2019. V kategorii dospělých jednotlivců uspěla ve velké konkurenci mužů. „Předběhla“ i svého bývalého učitele freestylu Petra Piláta, který se umístil jako čtvrtý.

Mistryní ČR v motokrosu za rok 2019

Tatínek Kristýny dělával mechanika Martinu Macíkovi (pozdější účastník Dakaru) na offroad maratonech. Kristýna jezdila na závody s tátou a zatoužila po malé motorce, na které (nebo na čtyřkolkách) soutěžily i děti. Sen se jí splnil, motorka zanedlouho čekala pod vánočním stromkem. Táta doufal, že jí ježdění brzy přejde, ale to se přepočítal.

Kristýna je povoláním kuchařka, ale motokrosu věnuje každou volnou chvíli, trénuje prakticky denně, kolo, běh, posilování. V sezoně tráví většinu víkendů na závodech, u nás nebo třeba v sousedním Německu. Před nedávnem uvažovala o konci kariéry, skloubit sport a zaměstnání je opravdu hodně náročné, fyzicky i psychicky. „Poté, co jsme odvezli motorky,“ vypráví Kristýna, „mi začalo být smutno. Zjistila jsem, že asi ještě není ten správný čas se na motokros vykašlat. Chtěla bych si splnit sen a začít závodit na mistrovství světa.“

A to stojí nejen úsilí, ale taky peníze. A tak Kristýna Vítková shání sponzory, aby mohla ukázat, že holka z Benešova sice do výšky moc nevyrostla, ale odhodlání, zkušeností a elánu utkat se s nejlepšími motokrosařkami v celé sérii závodů mistrovství světa má habaděj.

Spustit audio

Související