Sněmovna schválila rekordní schodek rozpočtu na rok 2003

8. listopad 2002

Česká republika bude mít v příštím roce státní rozpočet s rekordním deficitem 111,3 miliardy korun. Rozhodla o tom dnes Poslanecká sněmovna, když v prvním čtení podpořila vládní zákon o rozpočtu. Rozpočet bude mít příjmy 684,062 miliardy a výdaje 795,362 miliardy korun. Schválený schodek pro letošní rok činil 46,2 miliardy korun.

Rozpočet podle očekávání podpořili poslanci ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody. Unionistka Hana Marvanová se hlasování nezúčastnila, a umožnila tak přijetí rozpočtu. Proti zákonu hlasovali poslanci ODS a KSČM. V dalších dnech budou o jednotlivých rozpočtových kapitolách jednat sněmovní výbory. Ještě do konce roku by měl být rozpočet schválen jako celek.

Deficit rozpočtu na rok 2003 je tak o 46 miliard korun nižší než původně plánovaných 157,3 miliardy korun. Deficit byl snížen především na úkor výdajů na úhradu ztráty České konsolidační agentury. Ty v souladu s požadavkem unionistů klesly na 18,6 miliardy z původně plánovaných 60 miliard. Ztrátu ČKA, která letos dosáhne 81,4 miliardy, ale bude muset stát stejně jednou zaplatit. Postoje jednotlivých parlamentních frakcí k rozpočtu byly známy již ve čtvrtek večer. Občanští demokraté kritizují vládu za to, že se odmítla s rozpočtem poprat a neudělala nezbytné škrty v zákonem daných výdajích. Rozpočet je podle nich navíc založen na nerealistických odhadech hrubého domácího produktu. Odpor opozice proti rozpočtu ale zřejmě neovlivní jeho další projednávání. Marvanová již ve čtvrtek prohlásila, že hlasování o rozpočtu se nezúčastní ani v dalších dvou sněmovních čtení.

ODS zveřejnila vlastní návrh, jak předejít vysokým schodkům. Navrhla, aby při různých deficitech fungovaly různé režimy schvalování rozpočtu. Ministr financí Bohuslav Sobotka ale návrh označil za slupku bez obsahu. Takový zákon by podle něj pouze vedl k tomu, že by vláda trvale hospodařila podle rozpočtového provizoria. Navrhovaný rozpočet zatím neobsahuje úvěr od Evropské investiční banky na financování povodňových škod. Z něj chce vláda v příštím roce utratit 7,5 miliardy. Poté, co zákon o přijetí půjčky od EIB schválí parlament, se schodek rozpočtu na rok 2003 automaticky zvýší o 7,5 miliardy na 118,8 miliardy Kč.

Zhruba 96 procent ze celkových příjmů rozpočtu tvoří daně a inkaso pojistného na sociální zabezpečení. Na samotných daních bez pojistného stát v roce 2003 plánuje vybrat 384,4 miliardy korun, což je o šest procent více, než letos. Nejvíce výdajů pak směřuje do sociální oblasti; v roce 2003 stát na sociálních dávkách vyplatí 322,1 miliardy korun, což je o 4,5 procenta více než letos. Z toho na důchody vynaloží 225,9 miliardy. Současně s rozpočtem vláda sněmovně předložila i rozpočtový výhled na roky 2004 a 2005. Schodek rozpočtu v roce 2004 klesne na 107,1 miliardy korun, v roce 2005 na 102,6 miliardy. Výhled snižujících se schodků do roku 2005 byl jednou z podmínek Unie svobody - DEU pro schválení rozpočtu na rok 2003.

Rozpočtový výhled vychází z nynějších zákonů a tudíž neobsahuje žádné úspory v sociálních výdajích. Budoucí návrhy státních rozpočtů na roky 2004 a 2005 však již budou počítat s odlišnými čísly než nynější výhled. Ministerstvo financí v prosinci vládě předloží čtyřletý rozpočtový rámec, který bude obsahovat návrhy daňových změn i náměty na snížení zákonem daných výdajů do sociální oblasti. Projednávání materiálu vládou by se mohlo krýt se třetím čtením rozpočtu. Představa vlády o reformě veřejných financí byla další podmínkou unionistů pro přijetí rozpočtu.

Před štědrým sociálním státem vedoucím k neúměrným deficitům státního rozpočtu varovala v úterý ratingová agentura Standard and Poor's, která Česku snížila rating závazků v domácí měně. Reformy by podle Sobotky měly směřovat k poklesu podílu deficitu veřejných financí na HDP. Deficit veřejných financí v roce 2003 vzroste na 6,3 procenta HDP z letošních 5,7 procenta. Podle kritérií pro budoucí přijetí eura však nesmí překročit tři procenta HDP.

Diskuse o reformě veřejných financí a příprava čtyřletého rozpočtového výhledu již probíhají. Existuje několik návrhů, jak v rozpočtu ušetřit desítky miliard korun. Stát by měl podle nich především zamezit zneužívání nemocenské a sociálních dávek, zpřísnit podporu stavebního spoření či zvýšit daň z nemovitosti. Nemocenskou by podle návrhů měl po dobu prvních tří dnů až tří týdnů nemoci vyplácet místo státu zaměstnavatel. Součástí rozpočtového výhledu by měl být i návrh na snížení neobsazených tabulkových úřednických míst, na něž ministerstva dostávají mzdové prostředky. Na letošní rok byl rozpočet schválen se schodkem 46,2 miliardy Kč, kdy celkové příjmy měly dosáhnout 690,4 miliardy korun a výdaje 736,6 miliardy. Podle odhadů MF se letošní rozpočtový deficit vyšplhá na 62,7 miliardy korun.

Návrh rozpočtu vychází z prognózy růstu hrubého domácího produktu v roce 2003 o 3,3 procenta, míry inflace 2,0 procenta a průměrné míry nezaměstnanosti 9,9 procenta. Čistý schodek rozpočtu na rok 2003, tedy deficit bez zahrnutí úhrady ztráty ČKA a půjčky do EIB, činí 84,2 miliardy korun. Čistý schodek letošního rozpočtu bez úhrady ztráty agentury, mimořádných příjmů z privatizace a výnosů z deblokace ruského dluhu činí 82,5 miliardy korun.

autor: red
Spustit audio