Sníh komplikuje život na středočeských silnicích i na železnici

13. listopad 2014

Dopravu na silnicích i na železnici ve Středočeském kraji komplikuje napadaný sníh. Motoristé musí se zbytky rozbředlého sněhu počítat na většině komunikací včetně hlavních tahů. Většina silnic je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Situaci v terénu zjišťují i redaktoři Českého rozhlasu Region.

Policie i záchranáři od nedělního večera vyjížděli k několika vážnějším nehodám. Například na silnici I/9 za obcí Tupadly na Mělnicku havaroval už v noci na pondělí návěs s tahačem. Kamion částečně zablokoval silnici, která byla několik uzavřená. Vyprošťování kamionu způsobilo další dopravní komplikace na objízdné trase na Kokořínsku ve směru od České Lípy, v kopci u Romanova na Mělnicku uvízla jak těžká technika silničářů, tak se tam stalo několik dalších nehod. Všechny se zatím obešly bez vážnějších zranění. „Evidujeme víc výjezdů než je za normálního počasí obvyklé, pomáháme s vyprošťováním havarovaných vozidel, nehody ale naštěstí většinou odnášejí jen plechy karoserií,“ potvrdila mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Sníh zkomplikoval i dopravu na železnici. Například na trati Nižbor - Zbečno, na rozhraní Rakovnicka a Berounska spadl ráno na koleje strom, překážka byla i na trati Kralupy nad Vltavou - Velvary na rozhraní Mělnicka a Kladenska. Kvůli sněhu mají také mnohé vlaky zpoždění. Například na trati Praha - Rakovník nebo Praha - Beroun se pohybují kolem půl hodiny.

Téměř stovku výjezdů od čtvrté hodiny ranní dne 29. listopadu už mají na svém kontě středočeští hasiči. Nejčastěji zasahovali u vyprošťování například deseti autobusů, desítek osobních i nákladních aut a další techniky, která uvízla ve sněhových závějích na silnicích nižších tříd v našem kraji. V některých případech u havarovaných kamionů ani hasičská technika na vyproštění nestačila a museli proto povolat na pomoc armádu. Pomáhali i při odstraňování stromů, které blokovaly několik železničních tratí v našem kraji.

Ke kuriózním zákrokům patřila záchrana dvou psů, kteří se zaběhli na čtyřicet metrů vysokou skálu nad Vltavou v Máslovicích nedaleko Prahy. Psům se snažili pomoci nejdříve hasiči z Kralup nad Vltavou. Ti se ale k vystresovaným zvířatům ve sněhu nemohli dostat. Pomohli až hasiči z mělnické lezecké skupiny. Psi už jsou v této chvíli zpátky u své majitelky, která je postrádala už dva dny.

Kromě toho hasiči vyjeli na pomoc i k muži, který volal z Holubic u Prahy, říkal, že má zdravotní problémy a kvůli sněhu nemá šanci vyhledat lékařskou pomoc. Hasiči vyjeli na místo, ale uvízli ve sněhu stejně jako povolaná sanitka. Oběma pomohl zpět na silnici sypač a díky tomu hasiči spolu se zdravotníky dorazili na místo určení včas, museli násilím otevřít byt a nemocného muže předat lékařům.

autor: Von
Spustit audio