Socha Švejka v Kralupech bude mít podobu herce Rudolfa Hrušínského

8. květen 2016

Když se řekne Dobrý voják Švejk, asi skoro každému se vybaví tvář Rudolfa Hrušínského, který Švejka ve filmu ztvárnil. A právě podobu slavného herce bude mít i socha Švejka v Kralupech nad Vltavou. Z bronzu ji vyrobí sochař Albert Králiček z Nové Paky.

Bronzová socha Švejka v životní velikosti bude sedět na lavičce na náměstí v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku. Bude tam i malý pejsek. Švejk bude mít uniformu a čepici a bude na chlup stejný jako jeho filmový představitel, legendární herec Rudolf Hrušínský. Bude to tak první socha tohoto hrdiny na světě, která se herci bude podobat. Pod dřevěnou lavičkou bude navíc psí hovínko pro štěstí. Sochu, na kterou se složili "švejkologové" i obyvatelé města, vyrobí sochař Albert Králiček.

„Mám tu přes půl tuny hlíny,“ říká sochař ve svém ateliéru. „Začnu tím, že vyrobím jednoduchou figurku, kterou posadím na provizorní lavičku. Tenhle postup jsem se naučil už v dětství. Pamatuji si, že jsem měl neštovice a protože tenkrát moc hraček nebylo, to bylo skvělé, že jsem se dovedl takhle zabavit,“ vzpomíná Albert Králiček na své začátky. Od té doby proto při tvorbě soch vytváří nejen skicu ale i malý modýlek sochy.

K tomu, aby se socha mohla podobat herci Rudolfu Hrušínskému, musel sát souhlas i jeho syn, herec Jan Hrušínský. „Mně samozřejmě taková iniciativa těší a rozhodně ani já ani nikdo jiný z rodiny nemá v úmyslu tomu bránit,“ potvrdil syn Rudolfa Hrušínského.

„To že bude socha Švejka sedící, bude mít výhodu, že si k ní mohou zájemci přisednout, popovídat si o různých životních situacích,“ dodal kralupský „švejkolog“ Kamil Hainc.

autor: duch
Spustit audio