Sokolí mláďata z neratovické chemičky mají svůj kroužek. Ornitolog jim ho nasadil 50 metrů nad zemí

22. květen 2021

Párek sokolů stěhovavých vyvedl tři mláďata na špičce technologického zařízení Spolany Neratovice, odkud vyhnal poštolky. Původní budku na komíně sokoli přenechali holubům.

Ornitolog Václav Beran musí nejprve zvládnout padesátimetrový výstup na vrchol jednoho ze zařízení neratovické chemičky a teprve poté se může věnovat svojí profesi. Když se podívá z okraje podesty do speciální budky, má jasno:

"Jsou tam tři mláďata, už opravdu velká, starší než 30 dnů a jsou to všechno samečci. Teď začnou strašně křičet, nebude se jim to líbit...," říká, a má pravdu. Jakmile sáhne na prvního z nich, ozve se ptačí vřískot.

"Nebolí ho to, kroužky mu nijak nemačkám, jsou nasazeny volně. Ale on samozřejmě, když se mu takhle někdo dostane do budky očekává, že bude sežrán."

Každý sokolík dostává dva hliníkové kroužky, jeden je česká evidence a druhý je odečítací kroužek, který jde přečíst i dalekohledem, nebo z fotografie dobré fotopasti.

"Můžeme zjistit, jak se pohybují, ale může zjisti i to, jak se rozptylují daleko od svých hnízdišť. U sokolů je to nastavené tak, aby se nekřížili příbuzní jedinci, že samice odlétají, když už jsou dospělé, mnohem dál od místa narození, než samečci. Taky zjišťujeme, jestli jsou si sokoli věrní," vysvětluje ornitolog.

V páru dokážou podle ornitologa Berana klidně vyštvat menší dravce, jak se právě stalo v budce na koloně ve Spolaně, kde původně hnízdily poštolky. 

autor: Josef Podolák
Spustit audio