Soud odročil jednání o určení autorských práv k pomníku v Lidicích

10. říjen 2011

Krajský soud v Praze dnes odročil hlavní líčení o určení autorských práv k pomníku v Lidicích na Kladensku.

Pomník dětských obětí války vytvořila již zesnulá sochařka Marie Uchytilová. O autorství sousoší se soudí její manžel Jiří Hampl s Památníkem Lidice. Hampl tvrdí, že je spoluautorem díla, což vedení památníku popírá.

V neprospěch Jiřího Hampla u soudu vypovídala dcera sochařky Sylvia Klánová: „Je úžasné, že takový pomník dokázala udělat žena a že to dokázala úplně sama, a to od původní myšlenky po realizaci do konečné podoby v sádrových odlitcích. Já vím jistě, že pan Hampl mamince pomáhal jen v závěru, když zemřel štukatér, nebo pomáhal odlít některé sochy. Když jsem ho ale jinak prosila, ať pomůže v ateliéru, zdráhal se, že neví, co by tam dělal.“

Dvaaosmdesátiletého Jiřího Hampla prý dohnalo k soudu hlavně nevybíravé jednání současného ředitele památníku Milouše Červencla. Ten totiž údajně nakládá s dětským pomníkem bez Hamplova souhlasu: „Já jsem na tom díle strávil 25 let života, z toho 15 let s mojí Marií. Dělali jsme to bez honoráře a stálo nás to půldruhého milionu korun, což jsme museli vydělat jinou prací. Já to dílo daroval do Lidic, když tam byla inženýrka Tělupilová. Současný ředitel památníku Milouš Červencl najednou změnil desku o spoluautorství. Já jsem mu řekl, že to nemůže dělat, protože jsem spoluautor. A začal spor."

K odstranění bronzové desky u sousoší došlo v roce 2008. Od té doby trvá spor o autorská práva k Pomníku dětských obětí války v Lidicích.

Hlavní líčení bude pokračovat 21. listopadu.

autor: Jana Káninská
Spustit audio