Soud rozhodl v kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš a Jana Nagyová jsou nevinní

9. leden 2023 09:40

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (oba ANO) jsou v kauze Čapí hnízdo nevinní. Rozhodl o tom v pondělí ráno Městský soud v Praze. Verdikt není pravomocný.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhoval oběma podmínky a peněžité tresty, hrozit jim ale mohlo až desetileté vězení. Obžalovaní dlouhodobě jakékoli pochybení odmítali.

Případ se týkal padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu Čapí hnízdo ve středních Čechách.

Celkem patnáct jednacích dní stačilo soudci Janu Šottovi k tomu, aby vynesl zprošťující rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Jana Nagyová byla původně obžalovaná za dotační podvod a poškození zájmů Evropské unie. Expremiér Andrej Babiš pak za dotační podvod ve formě pomoci.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhoval Nagyové tříletý trest s pětiletým podmíněným odložením a pokutu půl milionu korun. Expremiérovi Babišovi navrhoval stejný podmíněný trest, ale zaplatit měl deset milionů korun.

Ani jeden s textem obžaloby nesouhlasil a tvrdili, že žádný trestný čin nespáchali. Jejich obhájci proto navrhovali senátu soudu zproštění viny. A soud v pondělí nakonec oba obžaloby zprostil. 

Rozsudek ale není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Ani jeden z obžalovaných si v pondělí verdikt k soudu poslechnout nepřišel.

Online reportáž zde.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio