Soud s exministrem Svobodou byl odročen, Snopková je nemocná

3. březen 2003

Proces s exministrem financí Ivo Svobodou a jeho tehdejší poradkyní Barborou Snopkovou dnes u středočeského krajského soudu kvůli nemoci Snopkové vůbec nezačal. Vzhledem k tomu, že Snopková trvá na osobní účasti při soudním jednání, musel předseda trestního senátu Petr Franc odročit začátek procesu na 14. dubna.

Snopková koncem minulého týdne soudu písemně sdělila, že je nemocná. Minimálně čtyři týdny prý nebude schopna se soudního jednání účastnit. Její obhájce Richard Maleček novinářům o nemoci své klientky pouze řekl, že je momentálně ve vážném zdravotním stavu. Odmítl však upřesnit, co jí konkrétně je. Exministr Svoboda se nechtěl v soudní budově s novináři vůbec bavit.

Svobodu a Snopkovou obžalovalo státní zastupitelství z několika hospodářských trestných činů. Nejzávažnější z nich je podezření ze zpronevěry 5,6 milionu korun, které podle obžaloby neoprávněně převedli z účtu společnosti Liberta, kterou řídili, na své dvě soukromé firmy Zora Euro a Omnia. Svoboda a Snopková čelí rovněž obžalobě z poškozování věřitelů Liberty. Podle žalobce Petra Jiráta dvojice připravila přes 150 věřitelů Liberty o zhruba 20 milionů korun tím, že půjčené peníze rovněž převedli na konto své soukromé firmy Zora Euro.

Svoboda se Snopkovou jsou společně dále stíháni i za zvýhodňování věřitele. Podle žalobce se tohoto trestného činu dopustili tím, že poté, co byl na Libertu vyhlášen konkurs, prodali některé její nemovitosti za 20 milionů korun a tyto peníze vyplatili jen některým věřitelům mělnické firmy, mezi nimiž byla rovněž jejich soukromá společnost Zora Euro.

Snopková je obžalována také z maření konkursního řízení, které podle žalobce spočívá v tom, že před správcem konkursní podstaty Liberty dodnes ukrývá část účetní dokumentace společnosti. Podle žalobce za tyto trestné činy oběma hrozí trest vězení v rozmezí od pěti do 12 let. Spolu s nimi je stíhán také Snopkové syn Stanislav Kratochvíl. Podle obžaloby se rovněž dopustil poškozování věřitelů, a to tím, že zřídil u banky účty firem, na které Svoboda se Snopkovou neoprávněně převáděli peníze věřitelů Liberty. Kratochvíl je rovněž podezřelý, že pomáhal své matce ukrýt materiály o hospodaření Liberty.

Soudce Franc při odročování procesu neskrýval své zklamání a několikrát opakoval, že to přináší soudu obrovské problémy. Součástí obžalovacího spisu je totiž zhruba 100 svědeckých výpovědí, přičemž asi polovinu svědků bude muset soud osobně vyslechnout během přelíčení. Svobodův obhájce Josef Monsport dnes navíc soudu předal seznam dalších zhruba deseti lidí, u kterých požaduje, aby je soud také vyslechl. Soud by měl skončit 21. května.

Spustit audio