Soud zamítl Rathovo dovolání ve sporu s Pacovským. Po soudci vyžadoval omluvu a tisíc korun

16. květen 2019 14:29

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého hejtmana Davida Ratha, který se domáhal písemné omluvy a tisícikoruny po soudci Robertu Pacovském. Informovala o tom mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Bývalý politik podal žalobu kvůli tomu, že soudce Krajského soudu v Praze zpřístupnil novinářům trestní spis v jeho korupční kauze včetně osobních údajů. Dalších 97 500 korun chtěl za nezákonnou vazbu.

Pražský vrchní soud Rathovy požadavky pravomocně zamítl již v prosinci 2016. Bývalý hejtman následně podal dovolání. „Mohu potvrdit, že rozhodováno ve věci bylo 23. dubna, ale v tuto chvíli další informace nelze poskytnout,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Puci doplnila, že soud dovolání odmítl. Na rozhodnutí upozornila ve čtvrtek Česká televize.

Rathovy údaje včetně adresy či rodného čísla unikly poté, co Krajský soud v Praze povolil médiím, aby si vyfotografovala místnost se 103 svazky obsáhlého trestního spisu.

Snímky se objevily na zpravodajských serverech, redakce je po upozornění soudu stáhly. Krajský soud už dříve dostal pokutu 10 tisíc korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů a Rathovi se prostřednictvím svého místopředsedy pro trestní úsek omluvil.

Bývalý poslanec však požadoval písemnou omluvu přímo od soudce Pacovského. Poukazoval na to, že soudce si počínal v rozporu se svými povinnostmi a novinářům údajně vyšel vstříc kvůli vlastnímu zviditelnění. Rath mimo jiné požadoval, aby se Pacovský napříště zdržel jakýchkoliv zásahů do jeho práva na ochranu osobnosti. Soudy konstatovaly, že odpovědnost za únik osobních údajů není na straně Pacovského, ale soudu.

Soudce Pacovský uložil Rathovi loni v červnu nepravomocný trest 8,5 roku vězení za korupci spojenou se zakázkami vypisovanými Středočeským krajem. Kauzou se soudy zabývají od roku 2013. Krajský soud v Praze vynesl verdikt už dvakrát. Původní rozsudek v roce 2016 kvůli použití odposlechů zrušil vrchní soud. Nejvyšší soud ale rozhodl, že odposlechy lze použít jako důkaz.

Odvolání v první větvi kauzy v červnu projedná Vrchní soud v Praze. Krajský soud momentálně řeší také druhou větev případu, která se týká dalších údajně zmanipulovaných zakázek.

zdroj: ČTK
Spustit audio