Soutok Sázavy a Vltavy v Davli u Prahy nabízí koupání jak milovníkům teplé vody, tak i otužilcům

9. srpen 2021

Na soutoku zlatonosné řeky Sázavy a nejdelší české řeky Vltavy v Davli u Prahy se můžete koupat v různě studené vodě. Jaký jsme naměřili teplotní rozdíl a čím dalším je soutok zajímavý?

Lokalita, důležitá kvůli své poloze už od středověku, nabízí zážitek z plavání ve dvou teplotně odlišných vodách. Redaktor Českého rozhlasu Radek Duchoň proto během jednoho letního dne vyrazil k vodě s teploměrem. V Sázavě zhruba v půlmetrové hloubce naměřil 22 °C, zatímco zhruba o 50 metrů dál – ve Vltavě – už jen 15 °C. Na vzduchu pak teploměr ukazoval teplotu 27 °C.

Čtěte také

Voda ve Vltavě je chladná, protože před Davlí do ní proudí voda ze spodních výpustí Štěchovické přehrady, vysvětluje Pavla Řičicová, která se jako hydroložka zabývala vodou celý profesní život. „Když má teplota ve Vltavě v létě 18 °C, tak je to hodně,“ dodává.

Soutok je zajímavý ještě jednou odlišností – můžete na něm pozorovat rozdíl barev obou řek. Sázava je okrovo-oranžová, Vltava zase šedá až šedo-černá. Barevný rozdíl je pak ještě lépe vidět z protilehlého silničního mostu.

autoři: Radek Duchoň , ech
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.