Soutok Želivky a Sázavy ve středních Čechách patří k těm nejromantičtějším u nás

11. listopad 2022

Soutok Želivky a Sázavy nedaleko středočeské Zruče nad Sázavou je tak trochu schovaný v krásně čisté přírodě, přesto dobře dostupný. V létě je ve znamení vodáků a rušného vodáckého provozu. Naopak podzim přináší díky listnatým stromům jedinečné scenérie a klid pro tichou relaxaci v panenské přírodě.

Řeka Želivka spojuje Vysočinu se Středočeským krajem. Její voda je tak čistá a kvalitní, že právě na jejím toku byla vybudována Vodní nádrž Švihov. Pitnou vodou zásobuje velkou část Středočeského kraje i Prahy. Krátce poté, co Želivka z vodní nádrže vytéká, končí svou přibližně sto kilometrů dlouhou cestu jako levostranný a celkově největší přítok řeky Sázavy. Tu vodáci a trampové často nazývají Zlatá řeka díky nazlátlé barvě vody způsobené odnosem jílovité půdy.

Zajímavé také je, že se podle obou řek jmenují dva historicky významné kláštery – Klášter Želiv a Sázavský klášter. Soutok Želivky a Sázavy nedaleko Zruče nad Sázavou patří k nejkrásnějším v České republice.

V létě se tu můžete rozhodnout, jestli si zaplavete v Želivce nebo v Sázavě. Stačí přejít uzoučký břeh. Blízkost obou řek rádi využívají i vodáci, kteří sjíždějí Sázavu. Udělají si malou odbočku doleva a v jeden den sjedou dvě řeky.

Ale i podzimní čas má na soutoku své kouzlo. Kolem rostou listnaté stromy, které v tomto čase hrají všemi barvami. A když se k tomu ještě přidá lehký opar nad vodní hladinou, nikomu se nechce místo opustit.

Přístup k soutoku je ze skalnatého ostrohu, ze kterého je krásný výhled. Po kamenech je možné sestoupit až k vodní hladině. Na břehu stojí dřevěná lavička, kterou vyrobil někdo z místních. Stejně jako příjemné posezení v podobě asi patnácti velkých dřevěných špalků, které někdo přivezl do blízkosti soutoku na okraj louky a rozestavěl kolem ohniště.

V okolí soutoku je dostatek vláhy a to se odráží i na místní fauně a floře. Rybáři určitě ocení, že se tu hojně vyskytují chrostíci – vodní křídlatý hmyz, který bývá pokládán za indikátor čistoty vody. Tučné velké vodní larvy chrostíka jsou zase ideální návnadou při lovu pstruhů. A když se ztišíte, nebude dlouho trvat a uvidíte ledňáčka nebo volavku.

Posezení na dřevěných špalcích pro skutečné milovníky přírody, kteří se chovají ohleduplně

Ze Zruče po cyklostezce

Od obce Soutice je soutok vzdálený asi čtyři kilometry, po pohodlné turistické trase, kterou mohou využít i maminky s kočárky. Cestou je ale třeba bedlivě sledovat značení. Z turistické trasy není totiž soutok vidět. Je nutné přejít menší louku a dostat se až k ostrohu, ze kterého je pak nádherný výhled.

Druhá možnost je dojít k soutoku ze Zruče nad Sázavou. To je sice delší cesta, ale vede přímo kolem řeky Sázavy proti jejímu proudu. Vydat se můžete pěšky nebo v létě i na kole. Jedná se totiž o oblíbenou cyklotrasu. V rámci výletu rozhodně stojí za návštěvu také zámek Zruč nad Sázavou a zajímavá interaktivní expozice Příběh řeky Sázavy. V Souticích pak malé místí muzeum umístěné ve starém opraveném špýcharu.

Konec ostrohu, ze kterého se otevírá úchvatný pohled na soutok
Spustit audio