ŠOVINISMUS

13. říjen 2003

Dnes půjde řeč o šovinismu. To je podle Slovníku spisovného jazyka českého, vydaného ještě za komunistů, "krajní buržoazní nacionalismus vidoucí jednostranně přednost, zájmy apod. jen vlastního národa a hlásající nenávist a odpor k jiným národům". Ačkoliv to tento slovník nemá ve zvyku, v tomto případě uvádí i původ slova, cituji "podle jména napoleonského granátníka Chauvina". Není to tak docela, ale k tomu se ještě dostaneme. Zatím zůstaneme u významu slova.

Současné definice konstatují, jako například encyklopedie Universum, prostě, že jde o "extrémní nacionalismus hlásající nenávist k jiným národům". Lingvista a publicista Jan Horálek pak ve své knížce ...nejde jen o slova upozorňuje, že u šovinismu je primární identifikace s vlastním etnikem, jazykovým společenstvím či státem a teprve v druhém plánu se šovinismus obrací proti tomu, co k vlastnímu společenství nepatří.

Před chvilkou jsem citoval ze Slovníku spisovného jazyka českého větu, z níž plynulo, že šovinismus je ze jména napoleonského granátníka jménem Chauvin, což současně je a není pravda. Pokud bychom té větě rozuměli tak, že existoval nějaký skutečný člověk jménem Chauvin, pravda to není. Chauvin nebyl člověk z masa a kostí, Chauvin byla postava z francouzské divadelní hry uvedené na jeviště v roce 1831. Napsali ji bratři Cogniardové a její název někteří do češtiny překládají jako Trikolorová kokarda, jiní jako Tříbarevná kokarda.

Jak to přišlo, že postava z jinak dávno zapomenuté divadelní hry dala jméno šovinismu, vysvětluje novinář František Gel ve své knížce Internacionála a Marseillaisa: "Kus se hrál za druhého království, kdy patřilo k dobrému tónu dělat si legraci z Napoleona I. Vojín Chauvin v této hře byl chvástavý rekrut z armády Napoleona I. Vojín Chauvin, jenž nikde nebyl a nic nezkusil, tupil všechno, co nebylo napoleonské a budil tím veselí." Hru jsem neviděl ani nečetl, tak nemohu posoudit, zda má pravdu František Gel, když říká, že voják Chauvin "nikde nebyl a nic nezkusil" nebo Václav Flajšhans, který ve svém slovníku Živá slova naopak píše, že onen Chauvin byl za napoleonských válek sedmnáctkrát zraněn.

František Gel však znal ještě jednu teorii o původu slov šovinismus a šovinista. Podle ní Chouvin nebyl postava z divadelní hry, ale z jakéhosi časopiseckého kresleného seriálu. "Znázorňovala," píše Gel "pivního patriota, který vyhrává všechny bitvy a řeší všechny problémy snadno a rychle v hospodě, který nikde nebyl, ale přesto ví, že ve Francii je všechno nejlepší, protože je to ve Francii." Dodám, že tato druhá teorie se dnes nevyznává, ve všech slovnících je jen ta první, s divadelního postavou napoleonského rekruta.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka