Spánek je důležitý nejen pro dobrou náladu a hezkou tvář, ale i jako prevence závažných onemocnění

26. červen 2019
Dopolední host

Říká se, že kvalitní spánek je nade vše. Kdo se dobře vyspí, má dobrou náladu, je plný energie, má lepší pleť a dokonce prý i hubne. Ale to zdaleka není všechno. Dostatečný spánek dokáže posílit naši imunitu a předcházet závažným chorobám. Proč je pro nás spánek důležitý, nám přiblížila prof. MUDr. Soňa Nevšímalová z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Každý z nás má jinou potřebu spánku. Někomu stačí pouhé čtyři hodiny denně, jiný potřebuje osm i více hodin, aby si odpočinul. „Záleží to jednak na věku, trochu i na pohlaví, ale především na genetice,“ říká lékařka. Ideální je podle jejích slov osm hodin spánku pro nezbytnou regeneraci celého našeho organismu.

Prof. MUDr. Soňa Nevšímalová ve studiu Regionu

Spánek přitom prospívá úplně všemu. Naší psychické pohodě, svěžesti pleti a dokonce i naší postavě. „Odborníci zjistili, že během spánku může naše tělo ztratit 40 až 70 dekagramů hmotnosti, což rozhodně není zanedbatelné. Navíc, kdo málo spí, mívá víc hlad a především větší chuť na sladké. Takže se potvrdilo, že nedostatek spánku může přispívat ke vzniku nadváhy nebo až obezity,“ vysvětluje profesorka Nevšímalová.

Kromě toho má krátký spánek zásadní vliv na naše zdraví. Zvyšuje krevní tlak, riziko cévních mozkových příhod, infarktu a třeba i cukrovky druhého typu. Před pár lety vědci navíc zjistili, že zvyšuje i riziko nádorových onemocnění. A v neposlední řadě rozvíjí nedostatečný spánek i řadu duševních problémů. Včetně Alzheimerovy choroby.

Ta vzniká v důsledku dlouholetého ukládání tak zvaných amyloidových plak (změněných proteinových shluků - pozn. red.) v našem mozku. „Když je ale spánek dostatečný a navíc dostatečně hluboký, tak během něj dochází k odplavování toxických látek a také těch amyloidových plak. A snižuje se tím riziko vzniku Alzheimerovy nemoci,“ dodává lékařka.

Spustit audio