Španělská chřípka

11. listopad 2005

Děsíme se teď, někteří víc, někteří méně, možné pandemie takzvané ptačí chřipky, která se podle odborníků může do Evropy a do Ameriky rozšířit z Asie a může mít podobně katastrofální následky, jaké měla takzvaná chřipka španělská, která v letech těsně po 1. světové válce zabila na 20 miliónů lidí. Popovídáme si dnes o výrazu chřipka a také o tom, proč se chřipce z let 1918-1920 říká španělská.

Chřipka je napohled slovo slovanské, ale ve francouzštině a v němčině se této nemoci říká velmi podobně grippe, což by mohlo slovanský původ tohoto pojmenování zpochybnit. Přesně je to takhle: Naše slovo chřipka vzniklo od staročeského chřípěti, čili chraptět, sípat, které mělo zvukomalebný původ. Stejný původ má i slovo chřípí, protože jde jaksi o zdroj chrápání. Do příbuzenstva patří i chrapot. Ruská podoba téhož zvukomalebného základu chrip- pak byla někdy v 18. století přejata nejdříve do francouzštiny a pak do němčiny jako grippe a odtud se slovo vrátilo zpět do ruštiny a také do polštiny. Rusové chřipce říkají gripp a Poláci grypa. Jiné evropské národy říkají chřipce influenza a podobnými slovy vycházejícími z latinského influere, vtékat, vlévat se. Souvislost chřipky a tečení někteří vidí v jakoby rozlévající se epidemii, Isaac Asimov má ve svých Slovech vědy zajímavější vysvětlení: jde prý o starou víru, že nemoci, zvláště ty epidemické, na lidstvo dopadají shora, že sídlí ve hvězdách a z nich čas od času vytékají na zem.

Michal Novotný

Pokud jde o pojmenování španělská chřipka, není stejného druhu jako jsou pojmenování hongkongská či ptačí chřipka, která informují odkud, eventuálně jakým prostřednictvím se tento virus chřipky šíří. Španělská chřipka nevznikla ve Španělsku ani zde neměla nejhorší průběh. Španělsko se do názvu nejhorší známé chřipkové epidemie dostalo prostě jen tím, že španělský tisk na tuto pandemii jako první upozornil, jako první o ní začal informovat.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.