Spěch za volantem se nevyplácí. Změnit chování českých řidičů se pokouší kampaň „13 minut“...

21. srpen 2021

Příčinou téměř poloviny smrtelných dopravních nehod je nepřiměřená rychlost. Rychleji, než má, přitom jezdí drtivá většina řidičů. Změnit toto chování chce kampaň „13 minut“, která navazuje na filmový dokument Víta Klusáka. V sobotu se dopravní experti z BESIPU zastavili v Nymburce na akci Lodě na Labi. Lidem ukazovali, že spěchat se nevyplácí.

Občas povolenou rychlost překročím a určitě to není z důvodu, že bych nějak spěchala, ale prostě, když to jde, tak jedu," říká mladá žena. Stejně jako většina oslovených návštěvníků akce přiznala, že občas jede rychleji, než má, i když tuší, jak je takové chování riskantní. „Uvědomuju si to ve chvíli, když pak jedu kolem nějaké dopravní nehody, tak si člověk uvědomí, že to není úplně v pořádku.“

Kampaň 123 minut

Návštěvníci bezpečnostně-vzdělávací akce si mohli vyluštit kvíz a zjistit, jaké jsou jejich znalosti. K dispozici měli i takzvanou kalkulačku rychlosti. Stačilo do ní zadat například cestu z Kladna do Prahy a o kolik kilometrů v hodině jedou rychleji. Kalkulačka jim potom ukázala, jak málo času takovou riskantní jízdou získají.

Emotivní zážitek čekal návštěvníky v tmavé místnosti s vrakem auta, které využili tvůrci filmu 13 minut při rekonstrukci dopravní nehody. Lidé si tam během krátké ukázky filmu mohli zblízka prožít to, co zažívají účastníci tragické srážky dvou vozů. 

Kampaň 123 minut
Spustit audio