Speciální přístroj v příbramské nemocnici operuje oči šetrněji, levněji a kratší dobu

19. červen 2014

Operaci šedého zákalu, krátkozrakosti, dalekozrakosti a kromě jiného nepřesného zaostření, takzvaného astigmatismu, provádí lékaři v nemocnici v Příbrami za pomoci jednoho z nejmodernějších přístrojů v Evropě. Naměřené hodnoty dokáže přenést z oka přímo do okulárů operačního mikroskopu.

Primář příbramského očního oddělení Michal Bodnár operuje na sále šedý zákal panu Zbyňkovi Honzíkovi. Vše při plném vědomí.

„Všechny údaje z oka pacienta se nahrají o patro níž v diagnostických přístrojích, zaznamenají se do jednotného softwarového systému, který nám ta data uchová, zpracuje a přímo je přenese do okulárů operačního mikroskopu.“

„Takže se mi přímo na oko pacienta promítá, v jaké ose astigmatismu, jak veliký ten astigmatismus je a jak veliký nářez rohovky mám provést nebo do jaké osy mám natavit osu nitrooční čočky,“ vysvětluje lékař.

Výhodou operace je nižší cena, kterou pacient zaplatí. Samozřejmě v souvislosti s typem použité čočky. Další výhodou je to, že se člověk může při operaci pohnout.

„Je to stabilní a jistá metoda. Když pacient pootočí hlavou a nám se změní osa astigmatismu na oku, tak to je potom nebezpečné, protože můžeme říznout jinde. Tady už si to ten systém hlídá sám - pokud si pacient natočí hlavu nebo oko jinam, systém si sám upraví nastavení, a v tom je ta vymoženost toho, co tady prezentujeme,“ popisuje Bodnár.

Před operací, která trvala asi 20 minut, zajímala pacienta Zbyňka Honzíka v souvislosti s šedým zákalem a výměnou čočky každá drobnost. Byl rád, že ho lékaři budou operovat tím nejmodernějším přístrojem.

„Je to určitě skvělé, protože já shodou okolností pracuji celý život v příbuzném oboru - vystudoval jsem technickou kybernetiku a zabývám se automatizací v průmyslových procesech - takže když mi pan primář líčil, čím jsou tady vybaveni a že dnes to bude určitá premiéra, kdy budou všechny komponenty propojeny, tak v tom vidím skvělý pokrok a možnost toho, že ta operace dopadne, když ne stoprocentně, tak s 95procentní přesností,“ říká.

Operaci lze sledovat i živě přes internet nebo v přednáškovém sále. Nemocnice v Příbrami se i díky této vymoženosti stala evropským školicím střediskem.

autoři: sib , duch
Spustit audio