Spejbl a Hurvínek vás provedou zážitkovou trasou kolem plzeňských Boleveckých rybníků

22. říjen 2022

Tušíte, kde hledat plzeňský Pupek nebo kde bývala dětská ozdravovna? I na tato místa vás zavede zážitkový okruh kolem plzeňských Boleveckých rybníků. Vašimi průvodci přitom budou dvě známé postavy, které k Plzni také neodmyslitelně patří - Spejbl a Hurvínek. Na stezce vás čeká několik dřevěných soch obou postaviček, informační tabule s úkoly a také se zajímavostmi o místech, kterými budete procházet.

A když budete chtít, Spejbla a Hurvínka dokonce uslyšíte. Stačí na jednotlivých stanovištích naskenovat do mobilního telefonu QR kód a Spejbl s Hurvínkem vám zadají jeden ze svých vykutálených úkolů. Třeba hodit šiškou, běžet nebo skočit do dálky. „Snažili jsme se, aby to bylo protažení pro ruce i nohy, na rovnováhu a aby to zvládly děti od pěti let věku,“ vysvětluje Přemysl Švarc z odboru Smart Cities a sportu Magistrátu města Plzně. „Trasa je dlouhá 5,3 kilometru, což je ekvivalent doporučeného denního počtu kroků pro děti,“ dodává.

Celou cestu lemují červenobílé turistické značky, které výletníky provedou kolem některých rybníků, třeba Šídlovského, Kamenného, Třemošenského nebo Nováčku. Po cestě je také skalka Pupek nebo kolomazná pec. Na šesti místech jsou dřevěné sochy Spejbla a Hurvínka, které vyrobili řezbáři Marian Maršálek, Jiří Kašpar a Petr Šťastný. Sehnat dřevo přitom podle Lukáše Touška z Ice Factory vůbec nebylo jednoduché. „Najít šedesát centimetrů široké duby o délce dvou metrů obnášelo mnoho návštěv pil, truhlářů a řezbářů,“ popisuje.

Zážitková trasa mohla vzniknout i díky vstřícnosti Divadla Spejbla a Hurvínka, které poskytlo autorská práva. Herci navíc vymysleli a namluvili zadání úkolů na jednotlivých zastaveních. „Protože se nám nechtělo jen tak to obyčejně namluvit, vymysleli jsme takové vtipné veršíky a doufáme, že se budou návštěvníkům líbit,“ říká Martin Klásek, který propůjčuje svůj hlas Spejblovi a Hurvínkovi.

autor: Jan Markup
Spustit audio