Špenát s drobenkou

V pondělních Babských radách jsme se podívali na kloub špenátu. Ten posiluje imunitu, má pozitivní vliv na činnost srdce i mozku.

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii. Dostatek energie zajistí špenát v kombinaci s povzbuzujícím kořením jako je skořice, kajenský pepř nebo kari.

Vařte ho krátce, dlouhá tepelná úprava ničí obsah vzácných látek. Mladé lístky baby špenátu konzumujte syrové v zeleninových salátech nebo zkuste netradiční spojení s jahodami.

Na špenát s drobenkou budete potřebovat:

  • 750 g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 3 krajíce staršího chleba 

Postup:

  1. Do mixéru natrhejte chléb a přidejte oloupaný a nadrobno nakrájený česnek, vše rozmixujte na strouhanku.
  2. V pánvi zahřejte olivový olej, vsypte chlebovou směs a za stálého míchání ji opékejte do zlatova. 
  3. Špenát propláchněte a nechte okapat v cedníku.
  4. Pak ho nasekejte nahrubo a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, které na oleji ve velké pánvi opékejte minutu, přidejte špenát a za stálého míchání ho restujte do zavadnutí.
  5. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem, vše rychle promíchejte, posypte opraženou strouhankou a servírujte.
  6. Pokud vám strouhanka zbude, uložte ji v uzavřené nádobě do lednice a později použijte na těstoviny nebo na míchaná vajíčka.

Související

  • Bramborový závin pro hladové muže

    Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.

  • Špenátový koláč

    Což takhle dát si na Zelený čtvrtek špenátový koláč? Pokud se nechcete tradičního špenátového jídla vzdát, udělejte si ho na pečený způsob.

  • Drožďová pomazánka

    Drožďová pomazánka patří k jídlům, které buď milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. Recept na ni nám poslala paní Karla z Uherského Brodu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?