Špenát v létě nahradíte lebedou, merlíkem nebo mangoldem

Kdo si rád pochutnává na špenátu, může ho v létě na talíři nahradit jinými plodinami. Některé z nich vás překvapí. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Klasický špenát je plodinou časného jara a podzimu. Pozdější jarní a také letní výsevy obyčejně vykvétají, chuť listů se zhoršuje. V létě tak špenát můžeme nahradit třeba lebedou zahradní (obsahuje méně kyseliny šťavelové, na kterou jsou někteří lidé alergičtí), merlíkem všedobrem (říká se mu planý špenát), šťovíkem, mangoldem listovým nebo novozélandským špenátem (znáte možná jako čtyřboč rozložitou).

Dobrý je i špenát z listů římského salátu. Jmenované rostliny, i když by v létě vykvetly, budou mít listy stejně chutné jako před květem. Příprava je zhruba stejná, jako u běžného špenátu. Stačí listy opláchnout, spařit a pak je použít spařené (blanšírované) celé, nasekané nebo jen chvíli dusit (opět v celku, nasekané, nebo třeba i namleté).

Spustit audio