Spirituál kvintet po 60 letech končí. Nejstarší folková skupina se rozloučí sérií koncertů

9. duben 2019

Skupina Spirituál kvintet, nejstarší československá folková skupina, odehraje příští rok, kdy oslaví 60 let od svého vzniku, poslední koncerty a ukončí svoji činnost. Deset závěrečných vystoupení se uskuteční od 15. do 26. dubna 2020 v pražské Lucerně. Za kapelu o tom informovala Hana Tietze.

„Na posledních deseti koncertech Spirituál kvintetu uslyší fanoušci nejslavnější písně, které se víc než půl století ozývaly skoro na deseti tisících koncertů legendární skupiny. Většina z nich vyšla na zhruba pětadvaceti albech,“ uvedla Tietze.

„Uvažovali jsme i o možnosti jednoho závěrečného koncertu, například ve sportovní hale. Nakonec jsme se ale rozhodli pro deset večerů v intimnějším a nám bližším prostředí pražské Lucerny. Každý si tak může vybrat právě ten večer, který mu bude vyhovovat nejlépe,“ uvedl jedenaosmdesátiletý Jiří Tichota, poslední žijící člen původní sestavy Spirituál kvintetu.

„Těšíme se na posluchače všech generací, pro které jsme hráli a hrajeme. Vzkaz pro ně, který v dubnu 2020 zazní i z pódia: Jen díky vám byla ta píseň tak dlouhá!“ dodal Tichota. 

Zpívali s Havlem a Bushem

Nejstarší československá folková skupina byla založena v roce 1960 jako mužské kvarteto. Vedle Tichoty stáli u jejího zrodu basista Ivo Mácha, tenor Miroslav Keller a baryton Miloslav Kastelovič.

Skupina Spirituál kvintet, po roce 1989 zprofesionalizovaná, odehrála tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Koncerty Spirituálu bývaly vyprodané už za komunistického režimu, kdy na nich zněly písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát.

V listopadu roku 1989 zpíval Spirituál kvintet z balkonu pražského Melantrichu, o rok později si, opět na Václavském náměstí, mezi členy skupiny na pódiu zazpívali prezidenti George Bush starší a Václav Havel.

Kapela před sedmi lety převzala zlatou deskou za kompilaci Sto nejkrásnějších písní (+1) a diamantovou desku za 1 150 650 prodaných zvukových nosičů pod hlavičkou společností Supraphon, Panton a Bonton Music. Stejné ocenění za úspěšný prodej získali například Karel Gott, Věra Špinarová, Jiří Suchý, Hana Hegerová, Jiří Schelinger, Karel Svoboda, Ivan Mládek, skupina Olympic nebo zástupci Divadla Spejbla a Hurvínka.

autor: iROZHLAS.cz .cz | zdroj: ČTK
Spustit audio