Spisovatelka Marie Formáčková: Na vojenském sídlišti v Benešově jsme jako děti chodily v zeleném

14. srpen 2020

Marie Formáčková je novinářka na volné noze, publicistka a spisovatelka. Je ale také autorkou či spoluautorkou desítek knih, zejména životních příběhů mediálně známých osobností. K nejoblíbenějším patří knihy, které napsala spolu s Helenou Růžičkovou a Zitou Kabátovou. Dětství prožila Marie Formáčková díky svému tatínkovi, vojákovi z povolání na vojenském sídlišti v Benešově u Prahy. A dodnes na něj moc ráda vzpomíná.

Na benešovském vojenském sídlišti si Marie Formáčkové celé dny se svými kamarády hrála na vojáky. „Bylo chvíli po válce, a tak jsme neustále hledali válečné zločince a hráli jsme si na partyzány. A všichni jsme chodili v zeleném, protože nám maminky přešívali vojenské uniformy na dětské oblečení,“ vzpomíná spisovatelka.

Do školy chodila v místní části Benešova zvané Karlov. Ta stála hned vedle zříceniny minoritského kláštera, jehož vznikem bylo město Benešov založeno. „Učitelé nám o jeho pozoruhodné historii často vyprávěli. Bydlet ve městě s takovou bohatou historií bylo moc fajn,“ dodává Marie Formáčková.

Benešov má přitom i krásné okolí. Velice blízko se nachází například zámek Konopiště, který je místní chloubou. „Naše dětství se samozřejmě odehrávalo i na zámku. Je u něj krásné jezero, do kterého jsme se chodili koupat. A hned vedle je amfiteátr, kde mívalo Národní divadlo svoji letní scénu. A když tam dávali Rusalku a pan Eduard Haken coby vodník lezl z toho jezera, tak to mělo úžasnou atmosféru,“ říká spisovatelka.

A jaká další místa v okolí Benešova jsou pro Marii Formáčkovou srdeční záležitostí, se dozvíte, když si poslechnete záznam celého rozhovoru.

Spustit audio