Spojil jsem dva největší koníčky – hokej a malování, říká designér brankářských masek

10. únor 2021

Helmy hokejových brankářů bývají různě pomalované a každá originální. Malování hokejových helem se věnuje již více než dvacet let designér Bohumil Korál ze Sušice. Jednu z jeho prací aktuálně velice obdivují i sportovní komentátoři v NHL.

Designér hokejových masek Bohumil Korál

Bohumil Korál slaví se svými hokejovými maskami úspěchy nejen na českém ledě, ale i v zahraničí. Jednu z jeho nejnovějších masek označují zámořští novináři za nejhezčí v celé NHL. Jedná se o novou masku Pavla Francouze, který aktuálně chytá za Colorado Avalanche.

„Pavel Francouz mi psal, že si vzal tu masku na první dva tréninky a že se strhlo úplné šílenství. Masku komentují kanadské hokejové portály, které sleduje půl milionu lidí,“ pochlubil se Bohumil Korál, který letos maloval Pavlu Francouzovi tři masky.

Maska s bratry Šťastnými sklidila obrovský úspěch

Největší ohlasy měla vzpomínková retro maska, na které jsou vyobrazeny obličeje hokejových legend bratrů Šťastných. „Jsou tam bratři Šťastní, kteří kdysi za předchůdce Colorado Avalanche Quebec Nordiques nastoupili jednu nebo dvě sezóny jako tři bratři v jednom týmu. To je rarita v NHL,“ dodal Bohumil Korál.

Designéra oslovují zájemci i ze zahraničí. Většinou se jedná o Německo či Slovensko, ale zakázky má i v Dánsku, Švédsku, Švýcarsku nebo Rusku. Techniky malování získával jak ve svém předchozím zaměstnání, tak díky své píli sám. „Naštěstí jsem měl takový přísun zakázek, že jsem se mohl zlepšovat a novým technikám nebo efektům se učím dodnes,“ poznamenal pan Korál.

Originální výtvory vznikají v malé dílničce

Masky Bohumil Korál maluje v ateliéru stojícím vedle jeho roubené chaloupky v Dlouhé Vsi. Dílna je velká přibližně 2,5 na 4 metry. „Já jsem tam spokojený a už to měnit nebudu. Ráno přijdu, zatopím si tam v kamnech a je tam výborná atmosféra,“ popsal s úsměvem Bohumil Korál.

Bohumil Korál již dosáhl na vrcholy, ke kterým se malíři brankářských masek mohou dopracovat. Maluje do NHL, měl masku na mistrovství světa i na olympiádě. Brankářskou masku maloval například Romanu Čechmánkovi, Tomáši Vokounovi, Petru Břízovi, Jánu Lacovi a mnoho dalším. Přeje si, aby se jeho práce dál líbila a aby se v konkurenci udržel.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio