Spolana v pátek výrobu PVC nezahájí, zdrží ji další zkoušky

28. listopad 2002

Zahájení výroby PVC v areálu společnosti Spolana se proti původním předpokladům o několik dnů zpozdí. V ideálním případě mohla výroba začít v pátek dopoledne. Již dnes je ale jasné, že se tak nestane. Kvůli novým bezpečnostním zkouškám se spuštění výroby odsune až na 3. nebo 4. prosince, řekl dnes mluvčí firmy Jan Martínek.

Již při úterní prezentaci naznačil generální ředitel Miroslav Kuliha, že páteční termín spuštění výroby je pouze teoretický a pravděpodobně se oddálí o několik dnů. Právě během prezentace dostalo vedení firmy podnět, aby před zahájením výroby ještě důkladněji vyzkoušelo technická opatření v dosud prázdném skladu s chlórem. Najížděcí tým proto rozhodl, že kromě již provedených zkoušek a revizí prověří sklad takzvanou umělou povodní. "V pátek se začíná napouštět vana pod jedním z prázdných zásobníků. To oddálí i další plánované zkoušky o několik dnů," řekl Martínek.

Při srpnových povodních povodeň nazdvihla zásobníky v chlórovém skladu, poškodila jejich ventily a do vody a ovzduší uteklo celkem osmdesát tun chloru. Nová technická opatření by měla opakování této situace zabránit. Navíc se podstatně zdokonalil detekční systém ve skladu. Provoz PVC a oblast chlórové chemie je posledním z provozů, které po srpnových povodních uvede Spolana do chodu.

autor: red
Spustit audio