Spolek Pcherské maminky svými akcemi propojuje lidi všech generací

9. prosinec 2022

Pcherské maminky patří mezi nejaktivnější spolky Středočeského kraje. Jeho činnost v roce 2009 spontánně zahájilo několik maminek, které chtěly pro své děti připravit něco zajímavého. Jako první zorganizovaly lampionový průvod. Akce měla velký úspěch, začaly se plánovat další a záhy bylo aktivit už tolik, že bylo nutné založit sdružení Pcherské maminky, které bylo v roce 2018 transformováno na spolek.

Paní Petra Gruberová a Zuzana Smrkovská se do obce Pchery přestěhovaly. Jako mladé maminky měly na mateřské dovolené nelehkou situaci seznámit se s místními maminkami. A tak začaly vymýšlet, jaké akce by nejen pro své děti mohly připravit.

Datum 11. 11. 2009 bylo zlomové. Zmiňovaný lampionový průvod, který připravovaly jako první akci, byl původně zamýšlený jen pro pár známých z okolí, ale po vyvěšení plakátu se sešla velká skupina místních lidí. Následoval Čarodějnický bál, Mikulášská zábava, Diskotéka pro děti, Rozsvícení vánočního stromku, Koledy v kostele.

Daniela Krausová, předsedkyně spolku Pcherské maminky

Pro narůstající počet akcí bylo nutné dát tomuto amatérskému počínání oficiální tvář. Dne 29. 6. 2011 vzniklo občanské sdružení Pcherské maminky, o.s., jehož hlavní náplní činnosti byla podpora komunitního života lidí žijících v obci a přispívat k rozvoji samotné obce. Uzákoněním nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. bylo občanské sdružení v říjnu 2018 transformováno na zapsaný spolek Pcherské maminky, z.s. 168/249. Od té doby je na pozici předsedkyně paní Daniela Krausová, vyhledávaná dětská psycholožka.

Spolek patří mezi nejaktivnější v kraji

Spolek realizuje Tvůrčí dílničky s různými tématy, Dýňování, Bazárek, Drakiádu, Svatomartinský lampionový průvod, Pcherskou šlápotu, Vynášení Morany, Noc s Andersenem, Velikonoční a Adventní tvoření, Koledy zpívané v Pcherském kostele Nalezení těla svatého Štěpána, Výstavu betlémů, Mikulášskou zábavu pro děti, Rozloučení s prázdninami a Masopustní průvod.

Každoročně se jedná až o 14 větších akcí. K letošnímu 800. výročí první písemné zmínky o obci Pchery v roce 2022 spolek zrealizoval 1. ročník Pcherského hudebního léta za účasti 12 kapel.

Svatomartinský lampionový průvod – strašidýlka, která děti potkávají na průvodu

Ačkoliv název „Pcherské maminky“ evokuje představu, že sdružuje pouze maminky, opak je pravdou. Veškeré akce jsou mezigenerační a kladou velký důraz na setkávání místních obyvatel všech věkových skupin. Jedná se o akce nejen pro děti, ale i pro dospívající, rodiče i prarodiče. I to je důvod, proč Pcherské maminky, z.s. pořádají také prožitkové a interaktivní semináře pro seniory Akademie 3. věku. Podílí se na pořádání kulturních a sportovních akcí pro děti i dospělé jako je Den dětí, Pcherská pouť, Havelské posvícení. Z iniciativy spolku vznikla i naučná stezka v Pcherách mapující zajímavá místa obce. Informační tabule v parku, která je součástí vznikající naučné stezky. Při některých akcích spolupracuje s místní Mateřskou školou, Základní školou a dalšími organizacemi a jednotlivými občany obce.

Když se domov rozšíří i do okolí bydliště

Podle současné předsedkyně a dětské psycholožky Daniely Krausové domov každého nekončí dveřmi domu nebo vraty. Je všude tam, kde chodíme. Tedy i v našem okolí, naší obci.

Největší přínos akcí je ten, že lidé otevřeli dveře svých domovů a vyšly do ulic k vzájemnému setkávání. Přestože si akce užívají lidé všech generací, z činnosti spolku mají asi přeci jenom největší přínos právě maminky. Díky lepší komunikaci mezi sebou si mohou lépe předávat zkušenosti a občas si děti i vzájemně pohlídat. Ostatně, na každé akci je více a více lidí, je vidět, že právě takovéto komunitní sousedské setkávání lidem chybělo.

Spustit audio